Tranende ogen

4 tips tegen traanogen

Zul je altijd zien: heb je net mascara op, beginnen je ogen te tranen. Gelukkig zijn er trucjes om er vanaf te komen. Of nog beter: het te voorkomen.

Oplossing 1: Houd je ogen vochtig

Het klinkt misschien een beetje gek, maar droge ogen zijn de meest voorkomende oorzaak van tranende ogen. Reactief tranen heet dat. Je oog produceert niet genoeg traanvocht of het is van slechte kwaliteit. Je oog voelt daardoor droog aan en krijgt een prikkel door om te gaan tranen.

Soms krijg je met het ouder worden drogere ogen, maar gelukkig is er iets aan te doen. Zet bijvoorbeeld een bak water bij de verwarming, zodat de lucht in huis minder droog wordt. Of leg een minuut of vijf een natte handdoek op je ogen om ze vochtig te maken. Knipper daarnaast bewust wat vaker met je ogen om de traanklier te stimuleren.

Lees ook: Zo snijd je een ui zonder traanogen

Oplossing 2: Spoel je ogen

Tranende ogen kunnen worden veroorzaakt door iets van buitenaf wat irriteert. Vuil kan op ver-schillende manieren in het oog komen, bijvoorbeeld tijdens het klussen. Een vliegje in het oog tijdens fietsen, of zand in je oog tijdens harde wind. Spoelen is dan meestal een goede oplossing.

Spoel het vuil voorzichtig uit je oog. Het liefst met afgekoeld gekookt water. Als je meer haast hebt om je oog te spoelen, bijvoorbeeld bij een schadelijke stof in je oog, gebruik dan lauw water. Andere manieren om kleine vuiltjes uit je ogen te krijgen, zijn door met schone vingers en een schoon gaasje het vuil te verwijderen (niet wrijven of duwen!). Ook kan het helpen om de wimpers van je bovenste ooglid tussen duim en wijsvinger te nemen en je bovenste ooglid even over je onderste ooglid heen te trekken. Daardoor gaat je oog iets meer tranen, waardoor het vuil eruit kan spoelen.

Oplossing 3: Knipper vaker

Elke keer dat je met je ogen knippert, komt er een vetachtige vloeistof uit je traanklier dat zich verspreidt over je oogbal. Deze vloeistof beschermt je ogen tegen invloeden van buitenaf en houdt ze vochtig, wat tranende ogen kan voorkomen. Gezonde ogen knipperen twintig keer per minuut. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vaak achter de computer zitten te werken, veel te weinig knipperen: slechts vijf keer per minuut. Lees ook onze tips tegen vermoeide ogen.

Zorg ervoor dat je ‘goed knippert’: alleen met je oogleden en zo licht als de vleugelslag van een vlinder. Ook kun je deze knipperoefening doen: sluit een paar seconden je ogen en ontspan ze helemaal. Knipper nu zes keer heel zachtjes met je oogleden. Sluit dan je ogen weer een paar seconden. Herhaal deze oefening drie keer. Zo word je je bewuster van hoe vaak je knippert.

Oplossing 4: Bescherm je ogen

Fel zonlicht prikkelt je ogen. Net als kou en felle wind. Als reactie op die prikkels, produceren je ogen tranen ter bescherming. Om je ogen te beschermen kun een zonnebril dragen. Ook hartje winter helpt dat goed om je ogen te beschermen en traanogen te verminderen.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen