Aambeien

Wat kun je doen tegen aambeien?

Aambeien, geen sexy kwaal. Daarnaast is het vervelend en het kan soms behoorlijk pijnlijk zijn. Wat kun je doen om aambeien te voorkomen en de genezing te bevorderen.

1. Zorg voor een goede stoelgang

Drink genoeg water, eet genoeg vezels en zorg voor genoeg lichaamsbeweging. Deze drie dingen bevorderen de stoelgang.

Lees ook:Meer tips voor een goede stoelgang

2. Ga naar het toilet zodra je de aandrang voelt

Hou het niet op, maar ga zodra je moet.

3. Pers niet te hard

Hard persen kan aambeien veroorzaken of verergeren. Probeer je bekkenbodem te ontspannen. De ideale houding om te poepen, is hurkend. Nu vind je dat misschien niet ideaal op het toilet. Zit niet rechtop, maar zak liever iets onderuit. Of zet je voeten op een krukje.

4. Bezoek de drogist of apotheek

Er zijn verschillende middeltjes te koop bij de drogist en apotheek. Van zetpillen tot crèmes die plaatselijk verdoven en de jeuk tegengaan.

5. Bezoek de huisarts als de aambeien hardnekkig zijn

Heb je veel last van aambeien en/of helpen de middelen die vrij verkrijgbaar zijn niet, dan kun je de huisarts bezoeken. De huisarts kan andere middelen voorschrijven en je eventueel doorverwijzen voor een kleine ingreep om van je aambeien af te komen.

6. Noodoplossing

Last van een uitwendige aambei terwijl de winkels dichtzijn? Er wordt wel eens geadviseerd om er neusspray op te spuiten. Vooral op zwangerschapsforums wordt deze tip veel gedeeld. Het proberen waard?

Gerelateerde artikelen