Placeholder

Op deze 5 momenten is het normaal om buiten adem te zijn

Neem je je ook iedere keer dat je hijgend een trap op loopt voor dat je echt vaker gaat sporten? Prima voornemen, maar het is helemaal niet gek dat je buiten adem raakt door traplopen.

1. Tijdens het traplopen

Traplopen is vermoeiend. Het is vergelijkbaar met een pittige work-out, alsof je verticale lunges aan het doen bent. Al is je conditie redelijk goed, een aantal trappen lopen, kan je buiten adem maken. Daarnaast ben je niet altijd goed voorbereid: als je lekker een boek zit te lezen en je gaat daarna naar boven om te slapen, kan die trap plotseling een stuk zwaarder lijken.

Lees ook: 30 dagen trap-challenge

2. Tijdens een rustige work-out

Je dacht een rustige training te doen, maar toch ben je buiten adem. Je spieren hebben meer zuurstof nodig om de oefeningen af te ronden en daardoor moeten je hart en longen harder werken. Let erop dat je genoeg rustdagen inplant.

3. Tijdens of na de seks

Seks kan net sport zijn. Daarnaast kan buiten adem zijn (een combinatie met) een fysieke of emotionele reactie zijn.

4. Als je je op grote hoogte bevindt

In Nederland niet van toepassing, maar op reis kan het voorkomen: als je je hoog bevindt, wordt ademen lastiger. Hoe hoger je bent, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Als je dat niet gewend bent, moet je even acclimatiseren.

5. Tijdens je zwangerschap

Je sleept tijdens je zwangerschap extra gewicht mee, alleen dat heeft al impact. Daarnaast maakt je lichaam andere veranderingen door, onder andere je bloedvolume zal verhogen. Daardoor moet je soms wat dieper ademhalen en je raakt sneller buiten adem. Aan het eind van de zwangerschap kan de baby tegen de longen drukken, waardoor de longinhoud iets kleiner wordt.

Bron: Prevention | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen