Placeholder

Ik weet het wel, ik moet het gewoon even doen

Natuurlijk weet je hoe je gezond moet leven en kilo’s kwijt kunt raken. Nu alleen nog even doen. Samen met Mieke Kosters helpen we je deze maand om je voornemen waar te maken. Niet per se door gezonder te eten, maar door je gedrag te veranderen en gewoontes te creëren die je wél kunt volhouden.

Je hebt je voorgenomen om deze maand goed te beginnen, regie te pakken, je aan zo’n 1400 kcal te houden en te minderen met suiker. Voordat de dag om is, heb je toch dat extra crackertje bij de lunch genomen. En die zelfgebakken brownie die je op het terras bij de koffie kreeg, kon je echt niet weerstaan…

Morgen begin ik echt
Shit, weer mislukt zeg je tegen jezelf. Maar morgen, morgen doe ik het echt. En zo gaat het door. Soms weken achter elkaar. Totdat je doel om gezonder te leven verwatert en de noodzaak om te beginnen naar de achtergrond verdwijnt. Ik weet het allemaal wel, zeg je tegen jezelf, ik moet het gewoon een keer doen.

Herkenbaar?
De vraag is wat er nu precies gebeurt: waarom doe je niet wat je werkelijk wilt? Waarom doe je niet waar je blij van wordt? Waarom lukt het je niet om minder te eten? Waarom begin je niet gewoon? De reden hiervoor kan op verschillende niveaus liggen.
 
Niveau 1: Kennis over eten en afvallen
Misschien denk je van alles te weten over afvallen, maar niet iedereen blijkt een realistisch beeld te hebben van hoeveel ze echt eten, niet als het gaat om de kilocalorieën in ieder geval. ‘Ik eet gezond en val niet af,' zeggen sommige mensen. Vergeet alleen niet: gezond eten is iets anders dan afvallen. Je kunt heel gezond eten, maar nog steeds te veel eten. Als je bijvoorbeeld veel noten en avocado’s eet, is afvallen lastig. Van te veel biologische chocola word je net zo zwaar als van normale chocola. Het is niet gek dat je onderschat hoeveel je eet. Zelfs een diëtist schat de eigen kcal inname zo’n 10 procent lager dan het daadwerkelijk is.

Over acties waarmee je het doel bereikt
Stel dat je wel voldoende kennis over afvallen hebt, dan moet je ook nog weten welke acties helpen om je doel te bereiken. Het liefst leg je je gewenste gedrag vast in een concreet actieplan. Een vaag plan zoals 'ik moet gewoon wat minder snoepen' werkt niet. Je moet exact weten welke acties voor je werken. Voorbeelden van acties die je voor jezelf kunt vastzetten, zijn:

 • Dagelijks een eetplan maken, waarin je rekening houdt met je agenda (borrels etc.).
 • Slanker koken: minder vet, suiker en minder vlees gebruiken. 1 keer per week suikervrij, 1 keer per week vegetarisch, etc. Je kunt eventueel nog concreter zijn door te stellen: maximaal 500 kcal per diner, 350 voor de lunch…
 • Je porties halveren.
 • In een app bijhouden wat je eet.
 • Geef alles voordat je het eet een cijfer. Alles dat onder de 8 scoort, leg je weg.
 • Minimaal drie keer per dag nee zeggen tegen dingen waar je wel zin in hebt.
 • Een uur voor het eten niets meer snoepen.
 • Vier keer per week sporten. Zet het dag en het tijdstip vast.
 • Nooit meer staand eten.

Dit actieplan maken kost tijd en moeite, daar moet je even voor gaan zitten. Als je dat niet doet, of als je wel een plan maakt, maar je houdt je er niet aan, dan zit de oorzaak een niveau dieper.
 
Niveau 2: Vet zit tussen je oren
Als het je niet lukt om je aan je actieple heeft afvallen te maken met je overtuigingen. Dan zitten er allerlei gedachten en regels in je hoofd, die je (onbewust) tegenhouden om in actie te komen. Dat zijn gedachten die jij voor waar aanneemt:

 • Als de knop niet om is, lukt het gewoon niet
 • Het is nu niet het juiste moment
 • Zo’n plan maken is overdreven, ik weet het gewoon ook wel
 • Ik heb geen zin in gedoe
 • Misschien wil ik het niet graag genoeg
 • De zomer is er al bijna, ik kan beter na de vakantie beginnen
 • Blijkbaar ben ik toch niet gemotiveerd genoeg
 • Ik vergeet m’n doel gewoon te snel
 • Ik vind ook alles zo lekker
 • Ik ben nog steeds best slank, toch?
 • Waarom zou het dit keer wel lukken?
 • Ik heb nu geen ruimte voor nog meer stress en gedoe
 • Ik ben te moe

Jij laat deze gedachten je gedrag bepalen. Je neemt je gedachten serieus. Maar: je gedrag kies je altijd zelf. Wat je ook denkt, je kunt wat anders doen.

Om vanaf nu af te vallen, moet je 2 dingen beseffen:

 1. Besef: Je hoeft niet te luisteren naar je eigen blokkades (waar of onwaar)
  Gedachten (of overtuigingen) zijn woorden in je hoofd. Die heb je wel, en je voelt ze wel, maar je hóeft er niet naar te luisteren. Dan maakt het totaal niet uit of ze waar of onwaar zijn. Het criterium is of de overtuigingen bijdragen aan je doel. Is dat niet het geval, dan negeer je je eigen gedachten. Jij kiest je eigen (eet)gedrag.

  Je bepaalt zelf wat je wel en niet in je mond stopt, niemand die je ergens toe dwingt. Laat die ineffectieve woorden er gewoon zijn (laat de draken maar schreeuwen), als een soort achtergrond muziek. Ze schreeuwen misschien hard, maar doen je niets. Vanaf nu bepalen je gedachten je gedrag niet meer! Jij pakt jezelf aan en kiest ervoor je aan je actieplan te houden: jij valt af.

  Een voorbeeld: De knop moet om
  Stel je herkent de gedachte in jezelf: ‘als de knop niet om is, lukt het gewoon niet’. Tja. Dat is lekker makkelijk. Je hoeft niets te veranderen, want ‘de magische druk op de knop’ is nog niet geweest. ONZIN.

  Ten eerste er hoeft geen knop om te zijn voordat je minder eet. Minder kan altijd. Motivatie voel je sowieso niet altijd. Je hebt ook wel eens geen zin om de vaatwasser uit te pakken: dat doe je toch, omdat je rationeel weet dat dat morgen fijner is. Zo werkt het ook met minder eten. Af en toe volg je je ratio. Omdat dat beter voor je is!

  Ten tweede gaat de ‘beroemde knop’ pas echt om als je het doet! Als je ervaart hoeveel minder eten je oplevert aan energie en positief gevoel over jezelf. En natuurlijk in the end aan gewichtsverlies. Je krijgt de knop pas om door te doen, dus stap NU uit die vicieuze cirkel.
   

 2. Besef: Je kunt ALTIJD iets doen!
  In welke situatie je ook zit, je kunt altijd iets doen, dat bijdraagt aan je doel. Er zijn altijd mogelijkheden. Ongeacht je gedachten, gevoelens en omgeving. Iets doen kan op 2 niveaus:

  Stel: je vriendinnen halen een ijsje. Je hebt drie opties:

1. Niet eten, jij slaat het ijsje af en kiest voor je langetermijndoel.
2. Een aangepaste portie/variant kiezen. Jij neemt 1 bolletje in een bakje in plaats van twee bolletjes op een hoorntje of je neemt een waterijsje.
3. Wel extra eten en dat later compenseren. Je neemt twee bolletjes, maar je schrapt je tussendoortje in de avond.

Je kunt iets doen aan de oorzaak achter je eetdrang. Vraag je af waarom je eigenlijk eet. Als je je bewust bent van je echte behoefte, kun je een echte oplossing kiezen. Ben je moe? Ga naar bed. Ben je eenzaam? Bel iemand. Verveel je je? Zoek afleiding. Ben je boos? Ga de confrontatie aan of zoek een andere uitweg (boksen, spuien bij een vriendin). Ben je onrustig? Duik in een boek, ga naar bed, onderzoek waardoor dat komt, ga in bad liggen, etc. Je bepaalt je eigen eetgedrag zelf. Probeer externe factoren niet mee te laten bepalen.

Conclusie: uitstellen maakt zwaar
Bottom-line: als je wilt afvallen, maar je doet het niet. Dan blijf je ontevreden. Bovendien: zelfs als je helemaal niet zoveel te veel eet, voel je je te zwaar. Terecht of onterecht, als je in de spiegel kijkt zie je opeens vetrolletjes.

Ik spreek uit ervaring: het rare is dat als je wel eet volgens plan, je je direct beter en slanker voelt. Na twee dagen regie over je eigen eetpatroon, trek je gewoon dat mooie broekpak, dat jurkje of zelfs die bikini aan. Je straalt weer, voelt je kracht en zelfverzekerdheid terugkomen (al is er nog vrijwel niets veranderd in gewicht). De vraag is: wat gun jij jezelf? Je bent wat je doet! Als jij slank doet, bén je slank. Direct al in je hoofd, en uiteindelijk ook op die weegschaal. Maak een actieplan en luister niet meer naar je eigen excuses. DOEN kan altijd!

Geniet ervan, Mieke


Mieke Kosters is oprichtster van Skinnyminds. Dé aanpak waarmee je stopt met lijnen en diëten en start met blijvend afvallen door gedragsverandering.

Ben jij al op weg naar een slanke mindset? Download hier de gratis checklist.