Placeholder

Hart voor je hart: 3 vragen aan de huisarts

In het juni-nummer van Santé kun je het dossier vrouwenhart lezen, want ja: een vrouwenhart werkt écht anders dan een mannenhart. We stelden David Smeekes, huisarts bij de Hartstichting, 3 vragen.

 

Waarom is een gezond hart zo belangrijk?

“Je hart is een van de belangrijkste organen van je lichaam. Als je hart gezond is, kun je je makkelijk inspannen en heb je niet eens in de gaten dat je hart daarvoor hard moet werken. Is je hart niet gezond, dan kan elke inspanning te veel zijn. Dat betekent dat de kwaliteit van leven achteruitgaat. Veel hartpatiënten moeten jarenlang leven met beperkingen.”

Lees ook: Seks goed voor het hart? Waarschijnlijk alleen bij mannen

Hoe weet je of je een gezond hart hebt?

“Als je je goed kunt inspannen en geen klachten hebt, is er geen reden om aan te nemen dat er iets mis is met je hart. Heb je wel klachten, neem ze dan serieus. Ga naar de huisarts, ook als het minder duidelijke klachten zijn. Natuurlijk is het belangrijk om gezond te leven en de risicofactoren in de gaten te houden: je bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en BMI. Als deze waarden in orde zijn, heb je minder kans op hart- en vaatziekten.”

Helpt beweging om je hart in shape te houden?

“Bewegen is goed voor je hart en bloedvaten én voor je algehele gezondheid. Hoe langer, vaker en intensiever je beweegt, hoe beter. Door regelmatig te bewegen, blijft je gewicht op peil en gaat je bloeddruk omlaag. Ook verbetert de verhouding tussen het goede en slechte cholesterol. Beweeg minstens 2,5 uur per week matig intensief en doe minstens twee keer per week activiteiten die je spieren en botten versterken.”

Gerelateerde artikelen