Ziek Kind

Een ziek kind, wanneer ga je naar de huisarts?

Hoewel de term kinderziekte onschuldig klikt, kunnen bij sommige kinderziektes nare complicaties optreden. Maar wanneer ga je naar de huisarts? Met deze checklist weet je het in een keer.

De term kinderziekte wordt gebruikt voor ziekten die zo veel voorkomen en zo besmettelijk zijn dat de meeste mensen ze krijgen als ze er voor het eerst mee in contact komen: als kind. Na die eerste besmetting maakt het lichaam antistoffen aan, waardoor zo’n kinderziekte zelden een tweede keer bij dezelfde persoon kan toeslaan.

Ziek zijn is ook nuttig

Doordat de meeste Nederlandse kinderen worden ingeënt, komen veel ziekten – zoals mazelen, bof en rode hond – nauwelijks nog voor in ons land. Kinderen kunnen niet tegen álles ingeënt worden en dat hoeft ook niet. Ziek hoort er nu eenmaal bij en heeft ook een nuttige kant.

Kinderen bouwen weerstand op door in contact te komen met virussen en bacteriën. Ze zijn over het algemeen vaker verkouden of ziek dan volwassenen en kunnen plotseling verhoging of koorts hebben. Vaak gaat het vanzelf weer over, zonder dat je er ooit achter komt wat het nou precies was.

Ziek kind? Wacht niet te lang

Het is dan ook niet nodig om bij elk klein voorval met je kind naar de huisarts te gaan. Maar wacht ook niet te lang om wél een arts in te schakelen. Al is het maar om zelf gerustgesteld te worden. Bedenk ook dat bij jonge kinderen een ziekte sneller en heviger, kan verlopen dan bij een volwassene.

Ziek kind: wanneer naar de huisarts?

Nog even aankijken of toch maar de huisarts bellen… Wat nou precies het moment is waarop je een arts moet raadplegen, is onmogelijk in een soort regel vast te leggen. Wel zijn er wat richtlijnen te geven.

Raadpleeg in ieder geval een arts als:
– je kind een zieke, lusteloze of verwarde indruk maakt;
– een baby jonger dan drie maanden langer dan een dag 38 graden of hogere koorts heeft;
– een baby jonger dan zes maanden hoest;
– een kind 40 graden koorts of hoger heeft;
– er plotseling koorts optreedt na een verblijf in de tropen;
– je kind veel moet overgeven, slecht drinkt en/of diarree heeft (bij baby’s hooguit twee voedingen aanzien, bij oudere kinderen maximaal één dag);
– je kind (erg) benauwd is;
– bovenal, als je het om wat voor reden dan ook niet vertrouwt natuurlijk.

Wat is een gewone ademhaling?

Een ziek kind heeft vaak een versnelde ademhaling. Je meet dit door het aantal ademhalingen van je kind te tellen binnen één minuut. In- én uitademen telt als één ademhaling.

Normaal aantal ademhalingen per minuut per leeftijdsgroep:
jonger dan 1 jaar: 30 tot 40
1 tot 5 jaar: 25 tot 30
5 tot 12 jaar: 20 tot 25
ouder dan 12 jaar: 15 tot 20

Uiteraard is de algehele indruk die je kind maakt veel belangrijker dan de ademhalingsfrequentie. Heb je een ziek kind op de bank liggen, voelt het zich duidelijk niet lekker, dan is dat reden genoeg om een arts in te schakelen, ook bij een normale ademhaling. Beter het zekere voor het onzekere.

Belangrijke nummers ophangen

Bedenk dat je in geval van nood zelf niet altijd even helder kunt nadenken. Hang daarom een briefje met daarop het telefoonnummer van de huisarts en het noodnummer op een duidelijke plek. En wees nooit bang om te vaak naar de dokter te gaan met je kind. Vertrouw op je intuïtie.

Tekst: Manon Sikkel Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Garmin Vivoactive smartwatch
Garmin Vivo Ad
Shop