de pil

De pil door blijven slikken: goed of slecht?

Vraag jij je wel eens af of je pil doorslikken wel zo goed voor je is? Wij vroegen het een gynaecoloog.

Volgens de gynaecoloog die wij spraken zitten er voordelen aan het blijven slikken van de pil. En dan bedoelen we niet dat we je aanraden om de pil te gaan slikken, maar dat als je die slikt, je niet per se een pauze hoeft in te lassen.

Ongesteld worden niet altijd nodig

Een gynaecoloog van het Universiteitsziekenhuis Brussel legt uit: ‘Het is niet nodig om elke maand ongesteld te worden. Denk je dat artsen elke maand ongesteld worden? Welnee, als ik zware operaties of veel bevallingen op het programma heb staan, slik ik de pil gewoon door. De meeste van mijn vrouwelijke collega’s doen hetzelfde.’

De pil zorgt voor een nepmenstruatie

Wanneer je de pil slikt, bootst de pil de menstruatiecyclus na. Als je stopt met slikken, volgt er na twee of drie dagen een bloeding. Tijdens een gewone menstruatie wordt daarbij het gerijpte eitje afgevoerd. Bij pilgebruik is er geen gerijpt eitje, de bloeding is het gevolg van de plotselinge daling van het hormoon oestrogeen in het lichaam. Maar ook bij deze ‘nepmenstruatie’ kun je door de hormoonschommelingen last krijgen van PMS.

De beste optie?

Slik de pil 84 dagen achter elkaar (drie strips) en houd nog maar eens in de drie maanden een stopweek. Je hebt daardoor maar vier keer per jaar een stopweek, dat betekent dat je ook minder vaak last hebt van klachten. De termijn van drie maanden wordt vaak aangeraden omdat je dan minder vaak last hebt van doorbraakbloedingen. Je kunt ook het hele jaar doorslikken, als dat bij jou goed werkt en je je er prettig bij voelt.

De pil wordt betrouwbaarder

Van doorslikken wordt de pil niet onbetrouwbaarder – integendeel. Soms vergeten we een pil. Tussen de twintig en dertig procent  van de vrouwen slaat per ongeluk wel eens een dag over. Als vrouwen doorslikken, loopt dat terug tot zeven procent. Dat komt waarschijnlijk omdat de gewoonte van het dagelijks slikken van de pil er beter in blijft zitten.

Nadeel: meer hormonen

Feit blijft dat je meer hormonen binnenkrijgt als je elke maand zeven pillen extra slikt. ‘De anticonceptiepillen van tegenwoordig hebben wel een lagere dosis hormonen dan vroeger. Uit onderzoeken naar de lichte verhoging van steroïden die je binnenkrijgt, blijkt dat het geen effect heeft op bijvoorbeeld de werking van de lever en dat het risico op cardiovasculaire aandoeningen niet groter wordt.

Is de menstruatie onderdrukken niet onnatuurlijk?

We worden toch niet voor niets ongesteld, dat hoort toch bij vrouw zijn? Gynaecologen horen alle argumenten voorbij komen. Vroeger kregen vrouwen meer kinderen en gaven ze langer borstvoeding. Daardoor werden ze gemiddeld 160 keer in hun leven ongesteld. Nu is dat maar liefst 450 keer. ‘Dát is pas tegennatuurlijk – en dus nog onnodig ook,’ aldus de gynaecoloog.

Beeld: Getty Images

Boekentip

je brein aan de pil
bestel het boek hier

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop