Toilet 1000x1440

Als je blaas je ’s nachts wakker houdt

Sommige mensen komen de nacht niet door zonder naar het toilet te gaan. Als dat één keer per nacht is, is het nog te doen. Maar als het meerdere keren per nacht gebeurt, heeft het serieuze invloed op je nachtrust.

De benaming voor meerdere keren ’s nachts naar het toilet moeten, is nycturie (soms nocturie). Er wordt van nycturie gesproken als je twee keer of vaker in een nacht naar het toilet moet. Nycturie is geen ziekte op zich, maar komt meestal door een achterliggend probleem.

Lees ook: Toiletongemakken op de camping

Oorzaken

  • Een eerste stap is om minder te drinken voor je gaat slapen. Bij sommige mensen is de oplossing zo eenvoudig.
  • Veel je bed uit moeten om te plassen, kan ook een andere oorzaak hebben: blaasontsteking, diabetes, een bijwerking van medicatie.
  • Bij mannen rond de 50 kan het het eerste signaal zijn van een groeiende prostaat.
  • Verder kan oedeem ervoor zorgen dat als je ligt het vocht via je bloedbaan naar je blaas wordt gevoerd en je daardoor moet plassen.

Wat als nycturie een probleem wordt?

Niet iedereen ervaart nycturie als een probleem, maar als het aan blijft houden, lijdt je nachtrust eronder en dat kan invloed hebben op je dagelijks leven. Schroom niet om contact op te nemen met je huisarts. Soms wordt nycturie veroorzaakt door een onderliggend probleem, zodra dat opgelost wordt, zal het nachtelijke toiletbezoek niet meer nodig zijn. Ook medicatie kan soms helpen.

Tip van de redactie

Philips HF3531/01 Wake-up light
Wakeup Light Ad
Bestel hier