Winderigheid

Last van winderigheid? Hier 7 doeltreffende tips

Laten we even eerlijk zijn, we laten allemaal wel eens een scheet, toch? Het gevoel van een opkomende wind in een stil en kalm gezelschap? Ongemakkelijkheid ten top! Maar goed nieuws, houd je vast (of beter gezegd, laat los), hier zijn 7 simpele, maar levensveranderende tips om winderigheid onder controle te krijgen.

Wat te doen tegen winderigheid?

1. Kies je voeding verstandig

Een van de belangrijkste oorzaken van winderigheid is ons dieet. Sommige voedingsmiddelen kunnen de productie van gas in onze darmen verhogen. Probeer voedingsmiddelen zoals bonen, kool, uien en spruitjes te vermijden, aangezien deze bekend staan ​​om hun gasvormende eigenschappen. In plaats daarvan kun je kiezen voor licht verteerbare voedingsmiddelen, zoals gekookte groenten, gegrilde kip of vis en magere zuivelproducten.

2. Eet langzaam en kauw goed

Vaak eten we gehaast en slikken we ons voedsel snel door, wat kan leiden tot het inslikken van lucht. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een opgeblazen gevoel en winderigheid. Probeer daarom bewust te eten en neem de tijd om goed te kauwen. Door langzaam te eten, verminder je de hoeveelheid lucht die je inslikt en bevorder je een betere spijsvertering.

3. Let op koolzuurhoudende dranken en kauwgom

Koolzuurhoudende dranken en kauwgom kunnen ervoor zorgen dat er extra gas in je darmen terechtkomt. Dit kan leiden tot meer winderigheid. Probeer daarom frisdranken en bruisend water te vermijden. Kies in plaats daarvan voor hydraterende opties zoals water, kruidenthee of versgeperst sap.

4. Maak beweging een prioriteit

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van winderigheid. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of yoga te doen. Dit kan niet alleen helpen bij het verlichten van winderigheid, maar ook bij het verbeteren van je algehele gezondheid.

5. Overweeg probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën die je darmflora in evenwicht kunnen brengen en de spijsvertering kunnen ondersteunen. Ze kunnen helpen bij het verminderen van gasvorming en winderigheid. Overweeg het toevoegen van probiotische voedingsmiddelen aan je dieet, zoals yoghurt, kefir of gefermenteerde groenten. Als alternatief kun je ook goede probiotica-supplementen, zoals onderstaande.

6. Drink voldoende water

Voldoende hydratatie is essentieel voor een gezonde spijsvertering en kan helpen bij het verminderen van winderigheid. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende water drinkt, bij voorkeur zo’n 8 glazen per dag. Dit helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het bevorderen van een soepele stoelgang.

7. Vermijd stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op je spijsvertering en winderigheid veroorzaken. Probeer stressvolle situaties te vermijden en neem de tijd om te ontspannen. Dit kan variëren van het beoefenen van meditatie of yoga tot het nemen van een warm bad of het lezen van een goed boek. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt en jezelf de tijd geeft om te ontspannen.

De darm-breinconnectie

Als het microbioom van de darmen goed gevoed is en goed contact onderhoudt met het brein, staat het aan de basis van een gezond leven. Een verstoorde darm-breinconnectie daarentegen kan het immuunsysteem van slag brengen en leiden tot ziekten. Dit boek bespreekt praktische tips op basis van medisch en voedingsonderzoek en ervaringen met psychotherapie. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Durf jij een windje te laten in bijzijn van je partner?

Foto: Getty Images
Bron: Vriendin