Tuin 1000x1440

Lange zomeravonden genieten van je tuin of balkon? Zo doe je dat duurzaam!

Heerlijk bbq’en of met een borrel genieten op de loungebank: in de zomer wil je het liefst de hele dag in de buitenlucht spenderen. Dit kan buitenshuis zijn, maar als je een tuin of balkon hebt kan je hier ook tot laat in de uurtjes heerlijk vertoeven. Wel kan het ‘s avonds soms flink afkoelen en goed donker worden. Gelukkig hoef je je zomeravond hier niet door te laten verpesten. Wij zetten handige tips op een rij voor hoe je op een duurzame manier de hele avond van je tuin of balkon geniet.

  1. Kies voor buitenverlichting op zonne-energie

Tot laat in de avond heerlijk borrelen in de tuin of op het balkon? Dan heb je natuurlijk goede verlichting nodig. Kijk hiervoor eens rond voor buitenverlichting op zonne-energie. Op die manier verbruik je geen stroom. Goed voor de portemonnee én het milieu!

Wil je een vuurtje stoken om je tuin te verlichten? Let hierbij op dat omwonenden hier geen last van hebben. Doe dit ook niet te vaak: het verbranden van hout veroorzaakt luchtvervuiling en bij het proces komen fijnstoffen vrij. Dit maakt het (helaas) niet zo duurzaam. 

Let er ook op dat het hout wat je gebruikt onbewerkt is en een FSC- of PEFC-keurmerk heeft. Dat betekent namelijk dat het verantwoord gekapt is en er geen extra vervuiling vrijkomt door bijvoorbeeld verf.

  1. Schaf zonnepanelen aan

Het hebben van zonnepanelen op je dak is een ideale manier om je eigen groene energie op te wekken. Op die manier verklein je je ecologische voetafdruk én kun je op een duurzamere manier gebruik maken van bijvoorbeeld tuinverlichting of een (infrarood) heater op elektriciteit.

Met zonnepanelen hoef je minder gebruik te maken van het reguliere elektriciteitsnet. En doordat je met zonnepanelen je eigen stroom opwekt, bespaar je geld op je energierekening.

Op die manier bespaar je dus niet alleen energie, maar verdien je ook geld. Joris Kerkhof, energie expert bij Independer zegt hierover: ‘’Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je op een bepaald moment verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Veel energieleveranciers bieden een terugleververgoeding voor deze extra energie. Dit betekent dat je geld kunt verdienen met de energie die jouw zonnepanelen produceren. Het terugleveren van energie is vooral voordelig tijdens de zomermaanden wanneer de zonuren langer zijn.’’

  1. Investeer in warme plaids 

Koelt het ‘s avonds af buiten? Kruip dan eens onder een heerlijke, warme plaid. Op die manier heb je helemaal geen heater nodig en kun je toch tot in de late uurtjes heerlijk buiten zitten. Plaids van wol zijn vaak het warmste. Ook maken zulke kleedjes je tuin hartstikke cosy!

  1. Kleed jezelf warm aan

Misschien voelt het gek om in de zomer een trui uit de kast te pakken. Maar, waarom ook niet? Wanneer je je warm aankleed, kun je langer genieten van de buitenlucht. Pak die trui en joggingbroek er dus maar bij!

  1. Ga op zoek naar het beste plekje in je tuin

Het ene plekje in de tuin is soms koeler dan het andere plekje, zelfs als de zon al onder is. Probeer daarom meerdere uit en kijk waar je het meest beschut en uit de wind zit. Pak heerlijk een borrel en bitterbal erbij en je bent klaar voor lange zomeravonden in de tuin of op je balkon!