Met Dit Dieet Viel Oprah Winfrey Veel Kilo’s Af dit dieet buikgriep

Oprah Winfrey heeft buikgriep en dit is wat je erover wil weten

Ben je eindelijk op vakantie, krijg je last van je maag en ziet het ernaar uit dat je voorlopig niet van het toilet afkomt. Oprah Winfrey werd deze week in het ziekenhuis opgenomen met buikgriep. Dit is wat je erover wil weten

Oprah Winfrey is opgenomen in het ziekenhuis met buikgriep. Ze is nu aan het rusten en ze voelt zich iedere dag beter, aldus de woordvoerder. Maar wat is buikgriep eigenlijk en hoe kan het zo ernstig zijn dat je ermee in het ziekenhuis belandt?

“Het kwam er aan beide kanten uit”, vertelde Oprah’s vriendin King, die zei dat ze verder niet in detail wilde treden. “Ze belandde in het ziekenhuis, uitdroging, en moest een infuus krijgen. Het was heel serieus.”

Buikgriep kan op verschillende manieren worden opgelopen, afhankelijk van de oorzaak (virus, bacterie of parasiet). Hier zijn de belangrijkste manieren waarop je buikgriep kunt krijgen:

1. Via besmet voedsel of water

  • Voedselvergiftiging: Het eten van besmet of bedorven voedsel, zoals rauw of onvoldoende verhit vlees, zeevruchten, of zuivelproducten, kan leiden tot bacteriële infecties (bijvoorbeeld Salmonella of E. coli).
  • Besmet Water: Drinken van besmet water of het gebruik van besmet water voor het wassen van voedsel kan buikgriep veroorzaken. Dit komt vooral voor in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen.

2. Direct contact met besmette personen

  • Hand-tot-mond Overdracht: Dit gebeurt wanneer je in contact komt met geïnfecteerde personen en vervolgens je mond aanraakt zonder eerst je handen te wassen. Dit kan voorkomen wanneer je een besmet oppervlak aanraakt en daarna je mond, ogen of neus aanraakt.
  • Deelgebruik van Voorwerpen: Het delen van voorwerpen zoals bestek, glazen, handdoeken of speelgoed met iemand die geïnfecteerd is, kan de ziekteverwekkers overdragen.

3. Slechte hygiëne

  • Slechte Hygiëne: De ziekteverwekkers worden vaak overgedragen door de fecaal-orale route. Dit betekent dat microscopisch kleine deeltjes van ontlasting van een geïnfecteerde persoon in de mond van een ander terechtkomen, bijvoorbeeld door ongewassen handen na toiletgebruik of het verschonen van luiers.

4. Inademen van besmette deeltjes

  • Virale Buikgriep: Sommige virussen zoals het norovirus kunnen zich ook verspreiden via de lucht, bijvoorbeeld door inademing van aerosolen die ontstaan bij het overgeven.

Risicofactoren

  • Reizen: Reizen naar gebieden met slechte sanitaire voorzieningen of waar het voedsel- en waterbeheer niet goed is, verhoogt het risico op buikgriep.
  • Kinderdagverblijven en Scholen: Kinderen kunnen gemakkelijk geïnfecteerd raken en de ziekte verspreiden in instellingen waar ze dicht op elkaar zitten.
  • Verzwakt Immuunsysteem: Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals ouderen of mensen met chronische ziekten, hebben een groter risico op ernstige infecties.

Tips om buikklachten te voorkomen
– Was je handen voor je iets eet.

– In veel landen kun je beter geen kraanwater drinken. Onze Nederlandse magen zijn het niet gewend. Lees ook: In welke landen kun je kraanwater drinken?

– Weet je dat je gevoelig bent voor water uit andere landen? Vermijd dan voor de zekerheid ook ijsblokjes en sla die gewassen is met kraanwater.

– Bestel je eten bij een tentje op straat? Let erop dat het eten vers is en niet al een tijdje klaar ligt.

– Heb je last van diarree of overgeven? Blijf genoeg water drinken en neem eventueel een ORS-oplossing.

Beeld: GettyImages

Bron Margriet