Add

Dit zijn 5 klachten van mensen met ADD

Veel mensen weten niet dat ze ADD hebben, omdat ze de symptomen niet herkennen. Dit zijn 5 typische eigenschappen die bij ADD horen.


ADD staat voor Attention Deficit Disorder, een subtype van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Het belangrijkste verschil tussen ADHD en ADD ligt in de aanwezigheid of afwezigheid van hyperactiviteit en impulsiviteit. Bij ADD zijn de symptomen van onoplettendheid prominent, terwijl hyperactiviteit minder op de voorgrond staat.

1. Je bent gevoelig, betrokken en emotioneel

Je loopt over van gevoel, maar hebt moeite om dit te tonen. Je bent dromerig door een constante gedachtestroom. Hierdoor is concentreren lastig en kom je vaak ongeïnteresseerd of afwezig over. Het tegenovergestelde kan gebeuren als je ergens een passie voor hebt: dan kan je dromerigheid omslaan in een hyperfocus. Vanwege je gevoeligheid kun je last hebben van stemmingswisselingen. Dan trek je je terug en heb je tijd voor jezelf nodig, ondanks dat je wel sociaal bent.

2. Je hebt moeite om je te concentreren

Doordat het druk is in je hoofd kun je je moeilijk concentreren op een taak. Je bent snel afgeleid door geluiden en bewegingen om je heen. Hierdoor ben je langer bezig dan een ander om je taak af te ronden. Het kost je ook meer energie en je maakt sneller fouten. Mensen met ADD kunnen vaak in gedachten verzonken zijn en moeite hebben om aanwezig te zijn in het moment. Mensen met ADD hebben vaak moeite met het vasthouden van de aandacht bij taken of activiteiten, vooral als ze saai of repetitief zijn. Ze kunnen snel afgeleid raken door externe prikkels.

Lees ook: Brenda kwam erachter dat ze ADHD heeft

foods-helpen-concentreren

3. Je hebt last van uitstelgedrag

Met ADD moet de stress oplopen voordat je in actie komt. Vaak gebeurt er al wel van alles in je hoofd, maar is er een drempel om te beginnen. Te veel onopgeloste zaken kunnen leiden tot een voortdurend gevoel van stress. Je moet immers nog van alles. Vergeetachtigheid en moeite hebben met het organiseren van taken en activiteiten zijn veelvoorkomende kenmerken van ADD. Ze kunnen moeite hebben om belangrijke details te onthouden of taken af te maken.

4. Je bent perfectionistisch en creatief

Als jij op een taak wordt gezet waar je je volledig voor inzet, zorg je ervoor dat het een succes wordt. Je bent een creatieve oplossingsgerichte denker. Maar het kan moeilijk zijn voor mensen met ADD om de tijd goed in te schatten en deadlines te halen. Ze kunnen moeite hebben met plannen en organiseren.

5. Slaapproblemen

Een verstoord dag- en nachtritme komt vaak voor bij mensen met ADD. Ze kunnen gerust tot diep in de nacht tv-kijken, schoonmaken of werken. Met als gevolg dat je overdag vermoeid bent, wat concentratieproblemen weer versterkt. Mensen met ADD kunnen vaak in gedachten verzonken zijn en moeite hebben om aanwezig te zijn in het moment.

Beter slapen slaapproblemen hoe kun je beter slapen? Tips van sante magazine om goed te slapen

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van ADD kunnen variëren van persoon tot persoon en dat de ernst van de symptomen ook kan fluctueren afhankelijk van verschillende factoren, zoals stress, slaaptekort of omgevingsprikkels. Als je vermoedt dat je of iemand anders ADD heeft, is het raadzaam om een ​​professionele beoordeling te krijgen van een gekwalificeerde zorgverlener, zoals een psychiater of psycholoog.

Lees ook: dit gebeurt er in je hoofd tijdens de overgang

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Favoriet van de redactie

Apple AirPods 2 – met oplaadcase

airpods
BESTEL HIER