celine dion zeldzame ziekte

Céline Dion heeft al 14 jaar zeldzame stiff-person-syndroom

Zangeres Celine Dion kampt al jaren met gezondheidsproblemen. In 2022 werd Dion gediagnosticeerd met het stiff-person-syndroom, dat onder meer stijfheid en spasmes in de spieren veroorzaakt.

Bij Céline Dion is een zeldzame neurologische aandoening geconstateerd, het zogeheten stiff-person-syndrome. “Ik heb al heel lang last van gezondheidsproblemen,’ vertelt de Canadese zangeres (56). De auto-immuunziekte die voor veel problemen zorgt komt bij zo’n een op de miljoen mensen voor.

Door haar ziekte kan ze moeilijk bewegen, heeft ze last van spasmen en kan ze niet meer zingen op de manier die ze gewend was. In april van 2022 werd haar Europese tournee, met onder andere een optreden in de Ziggo Dome, al verplaatst. De 56-jarige Dion nam eerder niet de tijd om uit te zoeken wat er met haar aan de hand was, omdat ze voor haar man moest zorgen. René Angélil, die in 2016 overleed aan keelkanker..

Auto immuunziekte van Celine Dion

Het verloop van haar zeldzame auto-immuunziekte kan grillig zijn. Over het algemeen hebben mensen bij wie de ziekte wordt ontdekt een levensverwachting van tussen de 6 en 28 jaar. De spieren worden steeds stijver en pijnlijker en de spasmen belemmeren vaak het dagelijks functioneren.

Untitled Design 1
CELINE DION IN 2024

Stiff person syndroom

Ongeveer 45 procent van de mensen met Stiff Person Syndroom (SPS) heeft ook last van diabetes type 1. Hoe de ziekte zich uit varieert sterk. Sommige mensen hebben baat bij medicijnen, anderen bij fysiotherapie, weer anderen hebben zo veel last van de ziekte dat dagelijks functioneren ernstig wordt belemmerd. In heel zeldzame gevallen uit de ziekte zich bij mensen die borstkanker of longkanker hebben. De precieze oorzaak van SPS is nog onduidelijk. In de wetenschappelijke literatuur wordt vaak over auto-immuunziekte gesproken, maar vooralsnog valt de ziekte vooral onder de kop uiterst zeldzame ziektes.

Documentaire

Op 25 juni verschijnt de documentaire I Am: Céline Dion bij Amazon Prime. Hierin wordt Celine Dion gevolgd in haar zware strijd om ondanks haar ernstige ziekte weer te kunnen optreden.

Lees ook: het dieet van zangeres Anouk

Bron: Instagram/ https://rarediseases.org, beeld GettyImages

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.