Vitamines

Kun je ook teveel vitamines binnenkrijgen?

Vitamines slikken wordt vaak aangeraden. Maar kun je er ook teveel van binnenkrijgen? Dr. Jeanne de Vries vertelt erover.

Dr. Jeanne de Vries: “Voedingssupplementen zijn populair. Bijna zestig procent van de Nederlanders slikt ze, blijkt uit een recente voedselconsumptiepeiling. Aan de andere kant zien we dat mensen die supplementen nodig hebben, zoals ouderen vitamine D, ze vaak niet slikken. Supplementen geven je het gevoel dat je goed bezig bent en het is makkelijker dan gezonder eten of andere gedragsveranderingen. Toch is het slikken van vitamines en mineralen niet altijd onschuldig.”

Lees ook: Wat gebeurt er als je een tekort aan B-vitamines hebt?

Slik me mate

“Je kunt te veel vitamines binnenkrijgen. Maar zolang je normaal eet, gebeurt dat niet snel door voeding. Met name het eten van veel lever kan leiden tot een teveel aan vitamine A – de lever slaat veel vitamines op – al ontstaat dit vaak in combinatie met het slikken van vitamine A-supplementen. Bovendien zijn er weinig mensen die zo veel lever eten. Een teveel aan vitamines door supplementen ontstaat niet zo snel, maar het kan wel schadelijk zijn. Een bekend voorbeeld is dat van schaatser Sven Kramer, die zenuwschade in zijn been opliep door te veel vitamine B6.

Een teveel aan vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, kan leiden tot toxische verschijnselen. Symptomen daarvan zijn onder meer hoofdpijn, misselijkheid en afwijkingen aan de ogen, huid en het skelet. Vitamine C is wateroplosbaar en je plast het overschot uit, maar je kunt er wel diarree van krijgen. Baat het niet dan schaadt het niet, gaat dus niet op. Wil je toch extra vitamines slikken? Let dan goed op de ingrediënten. Er zijn supple- menten die wel tien tot honderd keer de aanbevolen hoeveelheid bevatten. Dat is vaak zelfs toegestaan. Het advies luidt daarom: slik nooit meer dan één keer de aanbeveling.”

Vitamines 2

Uitzonderingen

“Als je bepaalde vitamines en mineralen tekortkomt, is het eerste advies om dit aan te vullen met voeding, en door te eten volgens de Schijf van Vijf. Dit is gezonder en boven- dien goedkoper dan supplementen. In voedingsmiddelen zoals groente en fruit zitten naast foliumzuur en vitamine C namelijk ook andere voedingsstoffen, zoals vezels. Soms is het slikken van supplementen wel nodig. Ouderen, zwangere vrouwen en kleine kinderen hebben bijvoorbeeld meer vitamine D nodig. Ook als vegetariër, en met name als veganist, is het lastig om genoeg vitamines en mineralen uit voeding te halen. Eet je vleesvervangers? Kijk dan of er voldoende vitamine B12 en ijzer aan is toegevoegd. Anders kun je dit aanvullen met supplementen.”

Op Voedingscentrum.nl vind je meer informatie over het slikken van supplementen.

Dr. Jeanne de Vries is voedingswetenschapper bij Wageningen University & Research.

Tip van de redactie:

Ontdek de kunst van snel en gezond koken met Gezonde 20 minuten recepten. Dit kookboek biedt meer dan 140 verrassende gerechten die binnen no-time op tafel staan, perfect voor wie weinig tijd heeft maar toch gezond wil eten. Sinds 2015 zijn er meer dan 120.000 huishoudens met de boeken van Jasper Alblas aan de slag gegaan. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Jasper Alblas