Zieke Vrouw

Kanker? Vrouwen worden sneller verlaten door partner

Vrouwen in een hetero relatie die ernstig ziek worden hebben zes keer zo veel kans om verlaten te worden door hun partner als mannen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès kondigde deze week via Twitter aan dat ze haar ambt tijdelijk neerlegde om voor haar ernstig zieke man Christopher te zorgen. Hij heeft een zeer agressieve hersentumor.

Vrouwen met kanker sneller verlaten dan mannen

Dat kanker een zware wissel kan trekken op een liefdesrelatie is bekend. Uit Frans onderzoek is bekend dat bijna vijf procent van de stellen na een kankerdiagnose uit elkaar gaan. Maar uit Amerikaans onderzoek uit 2017 blijkt dat vrouwen dat veel vaker overkomt als mannen. Zes keer zo vaak als mannen, om precies te zijn. Een (Amerikaanse) hetero vrouw heeft nadat er kanker bij haar is geconstateerd een kans van 1 op 5 om te scheiden of uit elkaar te gaan. Voor mannen is die kans 1 op 30.

Seks, aandacht en verzorging

Een Nederlandse vrouw met borstkanker vertelde ooit in een interview dat het haar verbaasde dat haar partner haar zo snel nadat ze ziek was geworden had verlaten. Haar behandelend arts vertelde dat het iets was wat hij vaak meemaakte. Zijn verklaring was dat sommige mannen seks, aandacht en verzorging verwachten van een vrouw en dat het juist die drie dingen zijn waar je weinig tijd voor vrijmaakt als je strijd tegen een ernstige ziekte.

Nooit meer dezelfde

In de Franse krant Le Parisien vertelt de 42-jarige Alyssa hoe ze na twaalf jaar huwelijk in de steek werd gelaten door haar man nadat ze borstkanker had overwonnen. ‘Omdat ik me mentaal moest voorbereiden op de operatie zei ik bijna niets meer. Het was mijn eigen keus om alleen te zijn in het ziekenhuis, maar hij bood ook niet aan om met me mee te gaan. Het enige waar hij door geobsedeerd was, was dat ik na het laten verwijderen van mijn borst ik ook een buikwandcorrectie zou laten doen. En ik moest hem ervan overtuigen dat ik na de operatie weer dezelfde zou zijn als voorheen. Maar dat is onmogelijk. Als je kanker hebt overwonnen ben je daarna nooit meer dezelfde!’

Oorzaak van de scheiding

Wat precies de oorzaak van het uiteenvallen van relaties is, daar is weinig onderzoek naar gedaan. Volgens de Amerikaanse onderzoekers ligt het voor de hand dat een kankerdiagnose grote invloed heeft op het seksleven van stellen en op de affectie. Maar vrouwen in het onderzoek gaven ook aan vaak ernstig teleurgesteld zijn in de dagelijkse mentale ondersteuning van hun partner.

Bron: Le Parisien, beeld: Getty Images

Hulp nodig?

Stichting optimale ondersteuning bij kanker

www.stichting-ook.nl

Tips voor partners van mensen met kanker: klik hier.

Boekentip

Ik Val Niet Ik Dans
Ik Val Niet Ik Dans
BESTEL HIER