Placeholder

Kan je eerder gekookt water opnieuw koken?

Tijdens het water koken blijft er meestal wel wat water over. Kan je het overige water opnieuw koken of kan dit giftig zijn?

 

Veel mensen vragen het zich af: kan ik water opnieuw koken? Online lopen de reacties op deze vraag nogal uit een. Gezondheidsnet zocht het uit.

Lees ook: ‘In welke landen kun je kraanwater drinken?’

Gifstoffen

Als de temperatuur van het water wijzigt, kunnen de stoffen fluoride, arsenicum en nitraat zich in het water verzamelen. Als nitraten blootgesteld worden aan hoge temperaturen kunnen zij kanker veroorzaken. Ook kan je gezondheidsproblemen krijgen bij een hoge inname van arseen. Neem je te veel fluoride in? Dan vergroot dit de kans op neurologische problemen. Kinderen zouden eventueel te maken kunnen krijgen met cognitieve vertragingen. Dit klinkt allemaal beangstigend, maar hieronder leggen we uit of je gezondheid echt gevaar loopt om door deze stoffen te worden vergiftigd als je eerder gekookt water nog een keertje kookt.

Nitraten

Vergiftiging door nitraten is minimaal. Nitraten zijn pas schadelijk als ze te maken krijgen met hoge temperaturen, wel moet het water al vervuild zijn. In Nederland zijn de eisen die aan het water gesteld worden zo hoog, dat vervuiling door nitraat minimaal is.

Fluoride

Net zoals bij nitraat is er bij fluoride ook een maximale hoeveelheid toegestaan in het water. In Nederland mag één liter water maximaal 1,1 milligram fluoride bevatten. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 2 tot 10 gram fluoride pas gevaarlijk wordt voor de gezondheid.

Arseen

Als je een acute arseenvergiftiging oploopt heb je ook hier een grote inname voor nodig. Australische wetenschappers vonden uit dat een persoon van 75 kilo zo’n 0,45 gram van deze stof moet binnenkrijgen. In water zit echter maar 50 tot 100 microgram van deze stof. Dit is een miljoenste van een gram.

Gewoon drinken

Dus op de vraag of je eerder gekookt water nog een keertje kunt koken: wees niet ongerust. Het wordt pas gevaarlijk als je 10.000 liter opnieuw gekookt water tot je neemt. Kans op vergiftiging is dus heel klein.

Gerelateerde artikelen