knokkels-knakken-kwaad

Kan het echt kwaad om je knokkels te knakken?

Als je altijd degene bent die overal haar vingers en knokkels knakt, heb je vast weleens iemand horen zeggen: “niet doen, daar krijg je artritis van”. Maar wat is nu écht het effect van het knakken? Kan het kwaad?

Dit is waarom knokkels kraken

Ongeveer 25 tot 45% van de mensen schijnt zijn/haar knokkels regelmatig te knakken. Sommigen doen het omdat het spanning in je vingers en handen kan verlichten, anderen vinden het geluid fijn of zien het als een afleiding wanneer ze gestrest zijn. Maar waarom knakken die knokkels nu eigenlijk? 

Lees ook: ‘8 tips om je handen zacht te houden in de koudere maanden

Dat komt doordat je knokkels worden beschermd door een capsule die synoviale vloeistof bevat, waar voedingsstoffen in zitten en die je gewrichten oliën. Als je je knokkels knakt kan de negatieve druk tijdelijk in je gewrichten een variatie van gassen, waaronder stikstof en koolstof dioxide. Dit vormt een bubbel die een knakkend geluid maakt als hij knapt. Ook kan het zijn dat je geknak hoort door de pezen en banden die rond het gewricht schuiven tijdens het knakken. 

Kan het artritis veroorzaken?

Alhoewel het altijd wordt gezegd, blijk dit niet het geval te zijn, zo bleek uit onderzoek. Wel zou het andere bijwerkingen kunnen hebben, maar dat hangt af van de symptomen die je erna ontwikkeld. Zolang je geen last krijgt van zwelling, pijn of beperkte mobiliteit, is er in principe niets aan de hand. Er was sprake van dat het knakken er misschien voor zou zorgen dat je handen minder goed kunnen functioneren vanwege de afname van kracht in je handen, maar dat is door onderzoek verworpen. Sterker nog, er is zelfs aangetoond dat het knakken voor meer mobiliteit zou kunnen zorgen. Het knakken kan dus geen kwaad! Wel slim dus om op te letten dat het geen pijn gaat doen, je handen niet gaan opzwellen of je je vingers minder goed kan gebruiken, want dan is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen… En hou er rekening mee: knakken heeft een verslavende werking!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen