Naakt Tuinieren

Internationale dag van het naakt tuinieren: 4 mei 2024

Ziet jouw tuin eruit alsof er al jaren niemand een stap in gezet heeft? Niet iedereen vindt tuinieren leuk en zeker niet iedereen heeft groene vingers. Dat is helemaal niet erg, want het verschil moet er zijn! Zou jij je tuin toch iets meer aandacht willen geven, zonder dat je direct wekelijks onderhoud hoeft uit te voeren? Dat kan! We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet zodat jouw tuin er weer piekfijn uit komt te zien. En leuk om te weten op 4 mei is het internationale dag van het naakt tuinieren, zet het vast in je agenda.

Elk jaar op de eerste zaterdag van mei wordt wereldwijd de Internationale Dag van Naakt Tuinieren gevierd. Een dag gewijd aan de natuur en vrij zijn in de natuur, terwijl je lekker bezig bent met het verzorgen van de tuin. De dag krijgt elk jaar veel aandacht omdat het grappig klinkt, maar er zijn vast tuinen in Nederland waar je op 4 mei 2024 de buren bloot op de grasmaaier kunt zien.

Ontstaan in Amerika, zag de dag in 2005 het levenslicht dankzij de inzet van de Amerikaanse nudistenorganisatie Body Freedom Collaborative, met steun van de American Association for Nude Recreation (AANR). Deze dag, gekoppeld aan de landelijke naturistenbeweging, streeft ernaar om een sfeer van lichtheid te creëren, vrij van politiek gedoe.

Het idee achter de IDNT is eenvoudig: tuinieren, met al zijn aspecten zoals het wieden van onkruid, het verzorgen van planten en het snoeien, kan net zo goed zonder kleding worden gedaan. In een persbericht van de AANR, tijdens de zesde jaarlijkse viering van de Wereld Naakt Tuinieren Dag, werd benadrukt dat naakt tuinieren niet alleen een gezonde praktijk is, maar ook kan bijdragen aan een positief zelfbeeld.

Hoewel er vele activiteiten zijn die zonder kleding kunnen worden uitgevoerd, staat tuinieren volgens de organisatoren op de tweede plaats, direct na naaktzwemmen.

Lees ook: Hoe maak je een kleine tuin gezellig? 3 ultieme tips

Naakt Tuinieren

Tips voor een onderhoudsvrije tuin

Een groen grasveld

Veel mensen houden van gras in de tuin. Dat voelt lekker aan de blote voeten in de lente en in de zomer, maar ook geeft het direct een groene boost aan je tuin. Toch is gras natuurlijk niet erg onderhoudsvriendelijk. Sterker nog, het vergt juist ontzettend veel tijd en moeite om jouw grasveld mooi groen te laten blijven. Daarom adviseren we je toch om diverse soorten kunstgrassen te bekijken. Vroeger had kunstgras echt een plastic uitstraling, maar tegenwoordig heb je goede vervangers die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Waarom zou je moeilijk doen met een echt grasveld, als een kunstveld veel meer voordelen heeft?

Speelse afwisseling maken

Bij een onderhoudsvrije tuin denken veel mensen al gauw aan een tuin die bestaat uit stoeptegels. Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt gemakkelijk een onderhoudsvrije tuin creëren zonder dat deze direct een saai imago heeft. Denk bijvoorbeeld aan alle varianten qua tegels waar je uit kunt kiezen. Combineer dit met een gaaf grindpad en bodembedekkers om de boel toch nog groen te maken. Op die manier gebeurt er een hoop in de tuin en zullen de meeste mensen niet eens opmerken dat deze geen onderhoud nodig heeft.

Naakt Tuinieren 2

Planten mogen gewoon!

Wist je dat een onderhoudsvrije tuin helemaal niet plant-loos hoeft te zijn. Sterker nog, er zijn ontzettend veel planten en bomen die echt niet veel onderhoud van je vragen. Je kunt veel planten kiezen die lekker groenblijvend zijn het hele jaar door. Daarnaast kun je ook kiezen voor een of meerdere bomen, want deze nemen veel ruimte in beslag. Zo heb je slechts een paar planten of bomen om voor te zorgen en hoef je niet urenlang in de tuin door te brengen. Slechts eens of tweemaal per jaar de boel wat snoeien en af en toe wat extra water in de zomer, dan ben je er al!

Bron: World Naked Gardening Day

Tip van de redactie

zaaikalender naakt tuinieren
Bestel hier

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES