ontbijtkoek

Hoeveel suiker zit er eigenlijk in ontbijtkoek?

Ontbijtkoek is een lekker tussendoortje, maar ook een echte suikerbom. Hoeveel suiker zit er nu echt in ontbijtkoek? De Consumentenbond zocht het uit.

Ontbijtkoek bestaat uit glucose-fructosestroop, roggebloem, water, suiker, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat), specerijen en zonnebloemolie. Althans, de ontbijtkoek waarvan wij het etiket hebben gelezen. Maar omdat we graag meer willen weten, gingen we op zoek naar de nutriscore van ontbijtkoek.

Wat is de beste ontbijtkoek?

De Consumentenbond onderzocht de Nutriscore van vijftig merken ontbijtkoek. De Nutriscore geeft een oordeel over de voedingswaarde van een product van A (groen) tot E (rood). Wat blijkt? Slechts 6 producten kregen een A, maar liefst 29 producten een C en 15 producten een D. Volgens Sandra Molenaar, de directeur van de Consumentenbond loopt de voedingswaarde van de ontbijtkoeken nogal uiteen. “In het schap is dat niet makkelijk te zien. Nutriscore maakt de verschillen wel direct duidelijk. Daarom pleiten we ervoor dat dit voedselkeuzelogo ook in Nederland op alle levensmiddelen wordt ingevoerd.”

Lees ook:15 tussendoortjes die 100 calorieën bevatten

Wat zit er in ontbijtkoek?

De fabrikanten proberen allerlei trucs om hun product gezond te laten lijken en de enorme hoeveelheid suiker te verbloemen. Zo hebben ze het over ‘volkoren’, terwijl maar een deel van het meel volkoren is, waardoor er nauwelijks meer vezels in zitten dan een normale ontbijtkoek. Ook worden termen gebruikt als ‘met rogge’, terwijl rogge een basisingrediënt is van ontbijtkoek en ‘vetarm’, terwijl ontbijtkoek nooit veel vet bevat.

ontbijtkoek

Heel veel suiker

Wat er wel veel in ontbijtkoek zit is suiker. Ook al staat er ‘minder suiker’ op de verpakking, er zit nog altijd 20 gram suiker per 100 gram in. Dat is ongeveer gelijk aan maar liefst vijf suikerklontjes. In de producten waarop ‘zero’ of ‘lower cal’ op staat, bevatten minder suiker. In plaats van suiker zitten er zoetstoffen in als maltitol en xylitol. Een gewone ontbijtkoek bevat maar liefst 38,8 gram suiker per 100 gram. En een parelkandij variant is nog zoeter: maar liefst 42,3% van deze ontbijtkoekvariant bevat suiker.

Lees ook: 10 signalen dat je te veel suiker eet

Tip van de redactie

Laat Joan Bieger, grondlegger van de Zeven-stappen-methode, je gids zijn in een B.E.V.R.I.J.D. leven zonder eetproblemen. Dit boek neemt je creatief en diepgaand mee door stappen van bereidheid tot zelfacceptatie. Joan, ervaren in zowel persoonlijke overwinningen als professionele begeleiding, biedt een praktische en spirituele benadering om voorgoed met emotie-eten af te rekenen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Joan Bieger

Gerelateerde artikelen