Hoeveel suiker zit er eigenlijk in ontbijtkoek?
Ontbijtkoek is een lekker tussendoortje, maar ook een echte suikerbom. Hoeveel suiker zit er nu echt in ontbijtkoek? De Consumentenbond zocht het uit.
Voedingswaarde
De Consumentenbond onderzocht de Nutriscore van vijftig merken ontbijtkoek. De Nutriscore geeft een oordeel over de voedingswaarde van een product van A (groen) tot E (rood). Wat blijkt? Slechts 6 producten kregen een A, maar liefst 29 producten een C en 15 producten een D. Volgens Sandra Molenaar, de directeur van de Consumentenbond loopt de voedingswaarde van de ontbijtkoeken nogal uiteen. “In het schap is dat niet makkelijk te zien. Nutriscore maakt de verschillen wel direct duidelijk. Daarom pleiten we ervoor dat dit voedselkeuzelogo ook in Nederland op alle levensmiddelen wordt ingevoerd.”
Lees ook: ‘15 tussendoortjes die 100 calorieën bevatten‘
Trucs
De fabrikanten proberen allerlei trucs om hun product gezond te laten lijken en de enorme hoeveelheid suiker te verbloemen. Zo hebben ze het over ‘volkoren’, terwijl maar een deel van het meel volkoren is, waardoor er nauwelijks meer vezels in zitten dan een normale ontbijtkoek. Ook worden termen gebruikt als ‘met rogge’, terwijl rogge een basisingrediënt is van ontbijtkoek en ‘vetarm’, terwijl ontbijtkoek nooit veel vet bevat.
Heel veel suiker
Wat er wel veel in ontbijtkoek zit is suiker. Ook al staat er ‘minder suiker’ op de verpakking, er zit nog altijd 20 gram suiker per 100 gram in. Dat is ongeveer gelijk aan maar liefst vijf suikerklontjes. In de producten waarop ‘zero’ of ‘lower cal’ op staat, bevatten minder suiker. In plaats van suiker zitten er zoetstoffen in als maltitol en xylitol. Een gewone ontbijtkoek bevat maar liefst 38,8 gram suiker per 100 gram. En een parelkandij variant is nog zoeter: maar liefst 42,3% van deze ontbijtkoekvariant bevat suiker.
Van 7 t/m 13 juni organiseert het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge: een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Doe jij ook mee?