Wilde Perzik

Hoe gezond is een wilde perzik?

Ook zo dol op wilde perziken in de zomermaanden? Dít is waarom het een goed idee is ze in huis te halen.

De wilde perzik ligt weer volop in de supermarkten en groentekramen. Maar is de zomerse vrucht gezond? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen de ‘gewone’ perzik? We zochten het voor je uit.

Wat is het verschil tussen een perzik en wilde perzik?

Er zijn een aantal verschillen tussen perzik en de wilde variant. Allereerst is dat de vorm. Een perzik is rond en de wilde perzik is een stuk platter. Daarnaast heeft de wilde perzik een sterkere zoet smaak.

Kun je de schil van de wilde perzik eten?

Vaak zit er in de schil van een stuk fruit ontzettend veel vitamines. Bij een peer en appel eet je de schil daarom zonder twijfels op. Maar kan dat ook bij de harige structuur van de wilde perzik? Zeker. Ook in de schil van de wilde perzik zitten voedingsstoffen en vitamines. Vind je de structuur wat minder fijn om te eten? Dan kun je de wilde perzik natuurlijk ook eerst goed wassen of afschillen.

Schillen doe je door onderop de vrucht een kruisje te maken met een scherp mesje. Daarna trek je voorzichtig de schil van de vrucht. Even de pit verwijderen en smullen maar!

Lees ook: 5 handige tips om meer groenten en fruit te eten

Hoe gezond is een wilde perzik?

Een wilde perzik zit net als een gewone perzik vol met vitamines. Zoals vitamine A en C. Daarnaast is het een ‘slanke’ vrucht. Wanneer je een perzik eet (van 100 gram) dan krijg je een derde minder calorieën dan bij een ander stuk fruit. Het fijne aan de perzik is de veelzijdigheid van de vrucht. Je kunt het in elk gerecht verwerken, ermee ontbijten of er jam van maken.

Wilde Perzik Toetje

Perzik op de barbecue

De natuurlijke zoetheid van (wilde) perzik geeft ieder recept een boost, van salades tot cocktails. Maar heb je ze al eens gegrild? De natuurlijke suikers karamelliseren op de grill en het malse vruchtvlees krijgt een heerlijke rooksmaak. Snij de perziken in helften of in partjes en verwijder de pit. Smeer ze zachtjes in met olie of boter en grill beide kanten een tot twee minuten totdat er roosterafdrukken op de perziken komen te staan. Hoe lekker zijn deze als de basis voor een zomertoetje? Precies!

Tip van de redactie:

Ontdek in De groene tuin van Floor Korte hoe jij jouw saaie balkon of betegelde tuin transformeert tot een groen paradijs. Leer stap voor stap aanleggen voor een tuin waar mens en dier van genieten. Ontdek bloeiers, groenten, fruit, en het belang van insecten. Een inspirerend boek vol illustraties. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BRON GEZONDHEIDSNET, EERLIJK ETEN, VOEDINGSCENTRUM
FOTO GETTY IMAGES