Temperatuur 1000x1440

Het wordt code oranje: wat betekent dat?

We tikken tropische temperaturen aan. Het KNMI verwacht voor het midden, zuiden en oosten van het land code oranje aangekondigd. Wat betekent dat in de zomer?

18-07-2022

Door het hele land wordt het dinsdag tussen de 32 en 39 graden. Daarom geldt vanaf 11:00 uur code oranje voor het midden, zuiden en oosten van ons land. In het noorden is sprake van code geel.

Code oranje betekent ‘wees voorbereid op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast’. In de praktijk betekent dat dat en voorzorgsmaatregelen getroffen om mensen te beschermen tegen de zon, zoals het afgelasten van de Nijmeegse Vierdaagse.

Nationaal Hitteplan

Om kwetsbare groepen zoals ouderen te beschermen tegen de hitte, is maandag al het Nationaal Hitteplan in werking getreden. Met dit communicatieplan van de RIVM worden zorgverleners en vrijwilligers erop gewezen dat ze passende maatregelen moeten treffen om gezondheidsschade bij risicogroepen te voorkomen.

De heetste dag ooit gemeten in Nederland was op 25 juli 2019, toen het 40.7 graden was in Gilze-Rijen. Volgens experts gaat dat record misschien sneuvelen de komende dagen.

Tip van de redactie

Ga je zwemmen? Pak dan meteen dit gezellige luchtbed in de vorm van een roséfles mee.

Luchtbed