groene thee

Het verschil tussen witte, zwarte en groene thee

Grote kans dat je ze alle drie weleens drinkt of hebt gedronken en inmiddels zo je favoriet hebt. Maar wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen witte, zwarte en groene thee? Een leuk lesje thee, pak er gerust een kopje bij.

Mmm, niets fijner dan met een kop thee op je comfortabele stoel te kruipen en lekker door de nieuwe Santé bladeren. Drink jij liever witte, groene of zwarte thee? We leggen je nog even uit wat de voornaamste verschillen zijn.

Lees ook: ‘In welke landen kun je kraanwater drinken?

Wit

Deze thee is vrijwel niet bewerkt. Enkel de hele jonge scheuten van de theeplant worden gebruikt. Je zou deze thee het puurst kunnen noemen. En doordat er weinig geknakt en bewerkt wordt, bevat witte thee allerlei natuurlijke antioxidanten. Witte thee is doorgaans het lichtst van smaak. Voorbeelden van witte thee zijn: jasmijnthee (kan ook groen!), gember en sinaasappel (kan ook groen!) en citroenthee (kan ook groen!).

Zwart

Zwarte thee is veel sterker van smaak. Niet zo gek als je bedenkt dat de theebladeren hiervoor wel volledig gefermenteerd zijn. Zwarte thee bevat juist minder antioxidanten, wel meer cafeïne. Voorbeelden van zwarte thee zijn: English Breakfast, Earl Grey en bosvruchtenthee.

Groen

En dan groene thee. Eigenlijk niet zo verschillend van witte thee. Bevat lekker veel onaangetaste antioxidanten en ook catechinen, die zouden helpen bij de vetverbranding. In China en Japan nemen ze dat niet-oxideren van de theeblaadjes heel serieus. Daar wokken en stomen ze de blaadjes respectievelijk om alle goede stoffen te behouden. Voorbeelden van groene thee zijn: gember & citroengras, groene thee cranberry en groene thee pure.

Fun fact: alle thee komt van dezelfde plant, genaamd Camellia sinensis, het ligt dus aan de manier waarop de blaadjes worden verwerkt of de thee zwart, wit of groen wordt.

Gerelateerde artikelen