World Health Day 2100x1440

Het is Wereldgezondheidsdag en dit is waarom dat belangrijk is

Deze Wereldgezondheidsdag wordt nog eens extra duidelijk waarom de klimaatcrisis ook een gezondheidscrisis is.

De Wereldgezondheidsdag is bedacht door de World Health Organization (WHO) van de Verenigde Naties. Deze non-profit organisatie vraagt aandacht voor de gezondheid van de wereldbevolking, onder andere met de jaarlijkse themadag op 7 april (de dag waarop de WHO is opgericht in 1948). In 2022 is dat thema ‘Onze planeet, onze gezondheid’.

Welzijnsmaatschappij

Met een pandemie, klimaatproblemen en ziektes als kanker, astma en hartklachten die steeds verder toenemen, moeten we ons als maatschappij meer richten op gezondheid, vindt de WHO.

De klimaatcrisis is namelijk de grootste gezondheidscrisis waar we mee te maken hebben, aldus de organisatie. 13 miljoen mensen sterven jaarlijks aan de gevolgen van klimaatproblemen. Zo ademt 90 procent van de mensen vervuilde lucht in, zit er plastic in ons eten en worden we bedreigd door extreem weer, waterschaarste en bodemverval. Daarnaast heeft de coronacrisis laten zien dat we een welzijnseconomie nodig hebben, waarin menselijk welzijn, rechtvaardigheid en ecologische duurzaamheid het doel zijn, aldus de WHO. Gezondheid boven geld en macht, dus.

Bron: WHO.int

Tip van de redactie

FLOW zerowaste biologische shampoo bar
Flowshampoobar
Shop