Vrouw Achter Laptop 1000x1440

Geef jezelf rust, regel alles al voor later

Het is misschien niet het fijnste gesprek om met jezelf of familie te hebben, want als je middenin het leven staat, dan is het des te moeilijker om na te denken over je uitvaart. Want hoewel we weten dat we allemaal een keertje het leven zullen verlaten, is dat niet iets waar we graag bij stilstaan.

Toch is het goed voor je mentale rust als je het een en ander voor later vast geregeld hebt. Een uitvaartverzekering bijvoorbeeld, maar ook aan wie je wat wilt nalaten.

Uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering is een verzekering die je al op jonge leeftijd kan afsluiten. Hoe jonger je namelijk start met deze verzekering op te bouwen, des te lager is de premie. Zo betaal je bijvoorbeeld boven de veertig bijna € 20 per maand, terwijl jongeren rond de twintig jaar nog geen € 10 per maand aan premie kwijt zijn. Hierbij gaat de verzekeraar er namelijk van uit dat je nog wel even de tijd hebt om je uitvaartverzekering op te bouwen. De verzekering wordt uitgekeerd aan je nabestaanden, zodat ze daarmee je uitvaart kunnen regelen. Denk hierbij aan de kosten voor de uitvaartverzorger, begrafenis of crematie, de kist, het rouwvervoer en de bloemen bijvoorbeeld. Wist je dat namelijk een uitvaart al snel tussen de € 6.500 en € 11.000 euro kan komen te liggen in Nederland? Dat is toch een zorg die je je familie wilt ontnemen.

Kinderen meeverzekeren

Het is bij een uitvaartverzekering van bijvoorbeeld Monuta mogelijk om je kinderen tot en met achttien jaar gratis mee te verzekeren. Zo ontzorg je je kinderen ook al voor later en heb je de rust dat je ze straks goed achterlaat. Is het niet (meer) mogelijk om je kinderen mee te verzekeren via je eigen uitvaartverzekering? Sluit er dan eentje voor ze af, omdat de premie per maand dan nog zeer laag is. Kinderen zullen nog helemaal niet bezig zijn met hun overlijden. Dat staat zo ver van hun bed af, dat het beter is om ze hier op jonge leeftijd vast mee te helpen.

Je uitvaart bespreken

Als je nog volop in het leven staat, is het goed om met je partner, kinderen of ouders over de uitvaart te praten. Mocht je komen te overlijden, dan staan je nabestaanden niet meteen voor allerlei moeilijke keuzes die in zeer korte tijd gemaakt moeten worden. Als men weet wat jij graag zou willen, dan ontzorg je hen en jezelf nu al voor een deel. Leg vast wat voor een soort kist en bloemen je wil, maar ook welke muziek er gedraaid zou kunnen worden. En wil je na afloop koffie met cake in de rouwkamer of liever een gebakje? Welke andere rituelen mogen er worden uitgevoerd tijdens je uitvaart? Het zijn veel keuzes. Schrijf dit eens op en vertel waar men die brief kan vinden. Natuurlijk mag je gedurende je leven aanpassen wat je voor ogen hebt voor je uitvaart, want deze ideeën kunnen altijd veranderen.

Moeilijk om erover te praten

De dood is een moeilijk iets om over te praten, omdat het vaak veel verdrietige gevoelens oproept. En zeg nu zelf; verdrietig zijn is nu eenmaal niet zo gezellig. Toch is het goed om dit verdriet te omarmen en te voelen. Gooi het uit je systeem en wees er niet bang voor om te voelen, want het geeft zoveel meer rust als je je gedachten uit. Onlangs is SIRE een campagne gestart met de naam De dood, praat erover niet eroverheen om zo het gesprek op gang te brengen. Want het is heel goed om over leven en dood te praten met elkaar. Zelfs als je er heel verdrietig van wordt. Pak er gewoon een doos tissues bij en een warme deken en ga er samen voor. Het gesprek hierover aangaan geeft namelijk rust – je weet immers wat jij wil en wat een ander wil. Maar het helpt ook in tijden van rouw om er over te praten.

Meer rust voor later

Door het een en ander vast te regelen voor je uitvaart, krijg je meer rust in je hoofd. Je weet immers dat je nabestaanden straks geen hoge kosten hoeven te maken om een mooie afscheidsceremonie voor je te regelen. Eentje die past bij wie je tijdens je leven bent geweest en die je familie, vrienden en andere naasten gaat helpen bij het rouwen om je overlijden. Dat kun je dan maar beter zoveel mogelijk hebben vastgelegd en verzekerd door middel van een uitvaartverzekering.