Dry Brushing 2100x1440

Dry brushing is het borstelritueel voor een superzachte huid

Neem een stevige borstel, zet je wekker vijf minuten eerder en brush je huid van top tot teen glad. Dít doet droogborstelen voor je huid.

Het principe van droogborstelen is simpel: je borstelt je droge huid met een droge borstel, gemaakt van stevige haren. Dit eeuwenoude ritueel wordt wereldwijd toegepast om de huid te ontdoen van dode huidcellen. Maar dry brushing heeft niet alleen voordelen voor je huid. 

1. Droogborstelen exfolieert 

De combinatie van stugge borstelharen en een droge huid maakt dat droogborstelen een effectieve vorm van exfoliëren is. Omdat er geen water aan te pas komt, is de wrijving directer en steviger. Maar wees voorzichtig, aldus onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee: “Te hard of verkeerd borstelen doet de huid geen goed. Minuscule beschadigingen aan de huid zijn zo gemaakt.” Doe je het goed? Dan geeft droogborstelen je een zachte huid en een gezonde glow.  

2. Droogborstelen reinigt de poriën
Het borstelritueel heeft een reinigend effect en maakt de poriën grondig schoon. Door de stevige borstelharen wordt de huid gestimuleerd en borstel je behalve dode huidcellen ook vuil en overtollige make-up weg. Kies voor de tere huid van je gezicht een zachte borstel. 

3. Droogborstelen stimuleert de bloedsomloop
Of je nu een scrub, shower puff of borstel gebruikt: elke vorm van masseren geeft de bloedcirculatie een boost. Wanneer je je huid stimuleert, is dat bevorderend voor de bloedtoevoer naar je huid. En dat zie je aan een gezonde, rozige teint.

4. Droogborstelen geeft energie 

Droogborstelen is een verkwikkend ritueel. Door het wakker brushen van je huid voel je de energie door je lijf stromen. Daarnaast kan droogborstelen een ontspannen moment zijn, waarbij je mindful te werk gaat en vijf minuten aan niets anders aandacht besteedt dan je lichaam. 


Zo werkt dry brushing


Borstel je huid bij voorkeur ’s ochtends, voor je gaat douchen. Kies een borstel met stevige haren en een steel, zodat je ook je rug kunt meenemen. Begin bij de voeten en werk langzaamaan naar boven toe, in de richting van je hart. Voor het beste effect wissel je circulerende bewegingen af met korte, strijkende bewegingen. Na het droogborstelen kan de huid rood kleuren en tintelend aanvoelen. Dit is normaal. 


Wat doet droogborstelen níet?


Over dry brushing gaan aardig wat fabels de ronde. Zo zou droogborstelen het lymfesysteem activeren en cellulite kunnen verhelpen. Klinkt goed, maar helaas ontbreekt wetenschappelijk bewijs én zijn deze resultaten niet aannemelijk. De borstel werkt namelijk op het huidoppervlak, terwijl cellulite een onderhuids probleem is. Jetske Ultee is er duidelijk over. “Ik kan het gebruik van een droogborstel niet aanraden als wondermiddel bij cellulite. Je masseert cellulite helaas niet zo gemakkelijk weg.” Ook gelooft Ultee niet direct dat dry brushing als een detox werkt of een huidverstevigend effect heeft. “Je hoort die beloftes vaak, maar ik betwijfel het. Er is nooit goed onderzoek naar gedaan.”


Niet voor iedereen

Skip droogborstelen als je een gevoelige of extreem droge huid hebt. Ook is dry brushing niet voor jou als je last hebt van eczeem, acne of psoriasis. Je loopt het risico de huid te irriteren of beschadigen en da’s niet de bedoeling.  

Tekst: Carlijn Biesemaat / Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Nested drybrush huidborstel

Drybrushborstel Ad
Bestel hier