Water Drinken 1000x1440

Drink jij voor niks? Zo blijf je gehydrateerd

Maak jij deze fout als je water drinkt?

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water, dat wordt afgevoerd via zweet, urine en je adem. Gemiddeld heb je zo’n twee liter water per dag nodig om je vochtniveau op peil te houden. Dat komt neer op ongeveer acht glazen per dag. Het beste is om de hele dag door kleine beetjes te drinken. Er is iets belangrijks waar je dan op moet letten: als je binnen twee uur na het drinken van water veel moet plassen en heldere urine hebt, dan is dat een teken dat het vocht niet goed is opgenomen door je lichaam. Het is dan tijd om beter te gaan hydrateren.

Milde uitdroging kan namelijk al vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken, en heeft effect op je humeur en mentale gezondheid, zeggen onderzoekers. Je herkent uitdroging aan dorst, donkere urine, lusteloosheid, duizeligheid en droge mond en lippen.

Voeg zeezout toe aan je water

Wetenschappers onderzochten marathonlopers en hun drinkgedrag voor en tijdens een wedstrijd. Wat bleek? Lopers die vóór het lopen zout water dronken ter voorbereiding, hadden tijdens de marathon aanzienlijk minder dorst. Zout toevoegen aan je water is dus een goed idee. Let er wel op dat je geen tafelzout neemt, maar zeezout of Himalayazout.

Eet vlak voor of tijdens het drinken

Het idee dat liters water achterover gooien op een lege maag je lijf ‘doorspoelt’ klopt niet, onderzocht TIME. Grote hoeveelheden water die je tussen maaltijden door drinkt, plas je gewoon weer uit zonder dat je echt gehydrateerd raakt. Vitaminen, mineralen, vetten en aminozuren helpen je lichaam om vocht op te nemen. Neem daarom een maaltijd of kleine snack naast je water.

Kies voor iets anders dan water

Hoewel water natuurlijk lekker zero calorie is, is het niet verkeerd om regelmatig voor iets anders kiezen. Precies om dezelfde reden als hierboven: bepaalde stoffen zorgen ervoor dat je lichaam vocht beter opneemt. Melk, bijvoorbeeld, is rijk aan o.a. sodium en potassium en is daarom een goed alternatief als je wilt hydrateren. Ook sportdranken worden snel opgenomen door je lichaam, maar zijn vaak een suikerbom. Je kunt zelf een sportdrank maken met één deel vruchtensap, één deel water en een mespuntje zout.

Tip van de redactie

TIGR waterfles met fruitfilter

Waterfles Ad
Shop