dossier hooikoorts

Dossier hooikoorts: alle ins & outs

Spring is in the air, maar o jee, dat betekent dat de klachten van hooikoortspatiënten ook gaan opspelen! In dit dossier over hooikoorts hebben we alle ins & outs voor je verzameld.

Hooikoorts is een van de meest voorkomende allergieën. Maar liefst 25 tot 30 procent van de Nederlandse bevolking heeft er last van. Deze pollenallergie zorgt voor klachten als:

  • Een loopneus
  • Of juist een verstopte neus
  • Tranende en jeukende ogen
  • Niesbuien

Dit zijn de meestvoorkomende klachten, maar hoofdpijn, vermoeidheid, slecht slapen, lamlendigheid of je slecht kunnen concentreren, komen ook voor.

Je kunt je er behoorlijk ellendig door voelen. Zo zegt Mijnluchtwegallergie.nl dat hooikoorts een grotere invloed heeft op de arbeidsproductiviteit dan ziektes als astma, diabetes, depressie of hart- en vaatziekten, terwijl deze aandoeningen vaak als erger worden beschouwd.

Medicatie hooikoorts

Er zijn verschillende soorten medicatie beschikbaar tegen hooikoorts: tabletjes, neussprays, oogdruppels, puffers, immunotherapie. Overleg met je huisarts hoe jij jouw hooikoorts het beste kunt aanpakken.

Maar zelf heb je ook invloed op de mate van klachten. Ondanks medicatie kun je onbewust je hooikoorts erger maken dan het is. Misschien heb je je was wel buiten laten hangen, of doe je kleding nog een keer aan. Of doe je een van deze dingen.

Hoelang duurt het hooikoorts seizoen?

Hooikoorts wordt vaak gerelateerd aan de lente als alles in bloei staat. Maar er zijn verschillende soorten pollen die elk weer op een ander moment in bloei staan. Als je pech hebt dat je allergisch bent voor verschillende soorten pollen kun je zomaar het hele jaar last hebben van hooikoorts!

In de pollenkalender kun je precies zien wanneer welke pollen actief zijn.

Ook het weer is van invloed op de sterkte van de pollen. Dus volg ook het pollenweerbericht.

Hoe weet je nu of je hooikoorts hebt, verkouden bent of corona hebt?

Nu in tijden van corona is het lastig om te bepalen wat je nu precies hebt? Is het hooikoorts, een verkoudheid of heb je corona.

Als je een hooikoortspatiënt bent dan weet je ongeveer in welke periode je het meest last hebt. Toch is het fijn om in ieder geval wat handvatten te hebben om het verschil tussen een verkoudheid en corona te zien.

Aan deze dingen kun het verschil zien

Je nies

Meerdere keren achter elkaar niezen of niezen in stilte is vaak een symptoom van een allergie. Bij een verkoudheid nies je gemiddeld minder vaak en luider.

Traanogen

Bij een verkoudheid kun je last hebben van traanogen als symptoom, maar bij een allergische reactie die op je ogen uitwerkt, tranen je ogen nog meer.

De kleur van je snot

Tijdens een verkoudheid heeft je snot meer kleur, van geel tot groen. Bij een allergie is snot bijna kleurloos.

Kriebelneus

Een kriebel in je neus veroorzaakt door een allergie ontstaat vaak diep in je neus. Krabben of aan je neus wrijven, werkt daardoor niet goed.

Donkere kringen onder je ogen

Niet alleen door vermoeidheid ontstaan er donkere kringen onder je ogen. Een allergie kan hier ook de reden van zijn.

Heb je het vermoeden dat het echt om een verkoudheid gaat of twijfel je, ga dan voor de zekerheid een coronatest doen.

Meer over hooikoorts:

Gerelateerde artikelen