Zo maak je opruimen fijn volgens dokter Tamara
8 juli 2024
Een opgeruimd huis betekent vaak een opgeruimd hoofd. Al heb je er soms even de moed voor nodig, opruimen brengt je uiteindelijk veel volgens Dokter Tamara.
Ons brein houdt van orde. Orde maakt onze omgeving overzichtelijk en daardoor veiliger. Als je huis een chaos is, neemt je brein dat waar als onafgemaakte taken die constant om aandacht vragen. Een opgeruimd huis geeft minder stress en is dus beter voor je gezondheid.
Tot mijn dertigste was ik een sloddervos. De hele vloer lag altijd bezaaid met zooi. Dat verdraag ik niet meer. Ik ben erachter gekomen dat ik toch een beetje een ADHD-brein heb. Van te veel prikkels word ik onrustig. Ik houd mijn woonkamer en keuken nu dan ook zo leeg mogelijk.
Spullen die je nooit gebruikt
Wat mij betreft begint een opgeruimd huis bij spullen wegdoen. Door de jaren heen verzamelen we bizar veel. We denken dat het meevalt, maar iedereen die onlangs verhuisd is, weet dat het tegenvalt. Dan heb je zestig dozen uitgepakt en komen er nóg twintig. Meestal gevuld met spullen die je bijna nooit gebruikt. Zoals dat ene jurkje waarvan je hoopt dat het ooit weer gaat passen of dat gourmetstel dat eens in de vijf jaar op tafel komt. Een vriendin van mij moest vier maanden in een vakantiehuisje overbruggen voordat ze in haar nieuwe woning kon. Negentig procent van haar spullen stond in de opslag en de helft daarvan had ze geen seconde gemist. Ze wist eigenlijk niet eens meer wat er in de dozen zat.
Lees ook: 5 opruimvragen aan opruimcoach Kimke de Vos
Kamer voor kamer opruimen
Je hebt verschillende opruimgoeroes en ze hebben allemaal hun eigen aanpak. De Japanse Marie Kondo vindt het handig om per categorie op te ruimen, dus bijvoorbeeld alle kleding van alle gezinsleden tegelijk uitsorteren. Anderen adviseren kamer voor kamer op te ruimen. Daar hou ik zelf meer van. Eerst doe ik bijvoorbeeld de badkamer. Die is bijna nooit rommelig en heb ik dus snel klaar. Dat geeft weer motivatie om met de volgende kamer door te gaan. En dan de kamers van mijn tienermeiden. Overal liggen kleren, boeken, schoenen, wattenschijfjes en pennen. Vroeger pakte ik het op, nu laat ik het ze zelf doen. Onder wat gemok gebeurt dat dan uiteindelijk ook. Als het achter de rug is, zijn ze vaak hartstikke blij met het resultaat.
Sleutelrekje
Een vaste plek voor spullen werkt ook. Sinds een paar maanden hangt er een sleutelrekje naast mijn voordeur. Nu hoef ik m’n sleutels nooit meer te zoeken en dat scheelt tijd. Hiervoor lagen ze in de keukenla. Maar voordat ik daar was, was ik alweer zestien keer afgeleid. Ik legde ze onderweg op tafel, stopte ze in een jas (maar welke dan?) of ze belandden zelfs op het aanrecht, vlak bij die la. Nu gaan ze direct van de hand op het rekje. Wat een uitkomst.
Een kwartier knallen
Opruimen gaat bij mij niet gestructureerd. Ik vlieg van het een naar het ander en pak aan wat ik zie. Het kan daardoor wat langer duren, maar dat vind ik niet erg. Ik heb ook geen vaste opruimmomenten. Ineens krijg ik de geest en dan ben ik een kwartier aan het knallen met harde muziek op, lekker meeblèren en klaar. Maak ik er een moetje van, dan ben ik niet gemotiveerd en geeft het me juist stress. Ook opruimen mag je fijn maken voor jezelf.
Huisarts Tamara de Weijer (42) had jaren last van een prikkelbare darm en was altijd moe. Door gezonder te leven, viel ze 15 kilo af en is ze van bijna al haar klachten af. Die ervaring gunt ze iedereen. Met leefstijlprogramma’s, tv-optredens en boeken verleidt ze mensen graag tot gezond gedrag. Tamara schreef onder andere Het leefstijlboek; eet, beweeg, slaap & ontspan beter (Kosmos Uitgevers).
Tip van de redactie:
De Japanse Marie Kondo runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in ruimtes vol rust en inspiratie. De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen. Marie Kondo helpt je in Opgeruimd! op inspirerende wijze stap voor stap om je huis en je leven op orde te krijgen. Voor meer info klik op onderstaande button.
Opgeruimd
TEKST TAMARA DE WEIJER, CATELIJNE ELZES
BEELD GETTY IMAGES