Opruimen

5 opruimvragen aan opruimcoach Kimke de Vos

Opruimen en spullen weggooien. We stellen het graag uit. Elke keer is er wel weer een reden om die ene kastdeur met gesloten ogen dicht te gooien. Maar wat als je het nou één keer goed aanpakt, zodat het veel beter (en sneller) bij te houden is? Met deze tips kom je hopelijk een heel eind. En wie weet begin je het dan zelfs wel leuk te vinden…

Kimke de Vos (Kimke Teaches Tidy) is opruimcoach en KonMari Consultant Gold en helpt mensen bij het opruimen en laten gaan van hun spullen. We spreken haar over hoe je het beste zo’n opruimproces kunt beginnen en aanpakken.

Hoe begin je het wegdoen van spullen?

“Begin met nadenken over wat je wil met je huis. Als je je ogen sluit, hoe ziet het huis er dan uit en hoe voelt het. Als je ’s ochtends opstaat wat wil je dan doen. Dat is je startpunt. Je maakt een keuze welke spullen nu bij je passen en in de toekomst. Zodat je alle ruis kunt wegfilteren. Begin sowieso niet met de sentimentele items, maar bewaar die tot het allerlaatste. Als je daarmee begint, komt je opruimproces met piepende remmen tot stilstand, voordat het überhaupt is begonnen.”

Hoe voorkom je spijt bij spullen die je wegdoet?

“Je voorkomt spijt door te focussen op de vraag of je er (nog steeds) blij van wordt. En niet focussen op ‘ik móet dingen wegdoen’. Dan ga je dingen wegdoen om het wegdoen en krijg je vroeg of laat spijt. Focus juist op wat je wilt houden. Daardoor krijg je geen spijt van de dingen die je wegdoet, omdat je daar blijkbaar niet blij van werd. Een belangrijk aspect hierbij is dat je het met dankbaarheid laat gaan. Je laat het op een positieve manier los en gaat je nieuwe leven in.”

Lees ook: Huis opruimen? Híer letten je gasten vooral op

Is er een soort stappenplan hoe te beginnen met opruimen?

Stap 1. Begin met je visie voor je huis en je leven. Want daar moeten je spullen bij passen. Stel je hebt sportkleding liggen, terwijl je nooit sport of wilt sporten, dan hoef je ze ook niet te houden.

Stap 2. Zoek je spullen uit. Wat wil je houden? Waar word je blij van? En wat wil je meenemen de toekomst in? Dat zijn die vragen die bijdragen aan een opruimproces dat blijvend is. Dat je klaar bent daarna.

Stap 3. Bij stap drie ga je je spullen organiseren. Je geeft het een logische en vaste plek. Dat zorgt ervoor dat iets opruimen, iets terugleggen is op de vaste plek. Als alles een vaste, logische plek heeft hoef je ook niet meer na te denken met iets in je handen, maar leg je het gewoon neer op z’n plek.

Stap 4. Geef de glimmers – de spullen waar je heel blij van wordt – een mooi plekje in je huis. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om de spaarpot te houden die je kreeg toen je klein was, dan verdwijnt die niet in een doos op zolder, maar gebruik je hem als boekensteun.”

Ruim je alles in één keer op? Of verschillende ruimtes per periode?

“Stap af van het opruimen per ruimte. Dan ga je namelijk spullen die allemaal hetzelfde zijn in verschillende plekken in je huis hebben. Dan ga je overal los, dezelfde spullen uitzoeken. Eigenlijk ben je nooit klaar, want intussen slibt de andere ruimte weer dicht. Maar wat doe je dan wél? Breng alle spullen uit het hele huis die bij elkaar horen bij elkaar en dan bepaal je wat je wilt bewaren. Dan heb je namelijk echt goed overzicht op wat er is.

Als je het echt in één keer wilt doen, dan ben je daar wel één of twee weken fulltime mee bezig. Dat is natuurlijk heel intens. Plan er daarom elke week tijd voor in en werk je gestaag, op soort, door je spullen heen. Uiteindelijk heb je dan alles uitgezocht en ben je echt helemaal klaar.”

Hoe houd je het goed bij en voorkom je dat het weer een rotzooi wordt?

“Zorg dat alles een vaste plek heeft in huis. Dat is het startpunt. Sorteer het soort bij soort, en kijk wat een logische plek is voor bepaalde spullen. Heb je dat gedaan? Doe dan aan het einde van de dag een reset moment, waarbij je alle spullen teruglegt op hun vaste plek. Van een cursiste hoorde ik dat ze daar twintig minuten over deed per dag. Dat valt dus reuze mee. Verander ook je relatie met spullen. Sta stil bij waar je gelukkig van wordt en vervang de neiging om te winkelen voor nieuwe spullen.”

Kimke Teaches Tidy

Kimke heeft ook een groepsprogramma voor vrouwen waarin je door middel van een online programma, masterclasses en een gezamenlijke WhatsApp-groep wordt begeleid bij het opruimproces in je huis. Lees er meer over op haar website.

Tekst: Rachel Vieth
Beeld: Getty Images