Afvallen

Dokter Tamara: ‘Niemand kiest ervoor om zwaar te zijn’

Jezelf de schuld geven of geen verantwoordelijk nemen voor afvallen heeft geen zin volgens huisarts Tamara. Kijk liever naar het onderliggende probleem waarom het niet lukt.

We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens: we gaan op de weegschaal staan of kijken naar onszelf in de spiegel en denken: ik mag wel wat afvallen, maar het lukt niet. Dokter Tamara de Weijer herkent het en zoekt uit waar dat gevoel vandaan komt.

Dokter Tamara over afvallen

Vanmorgen stond ik met tranen in mijn ogen op de weegschaal. Sinds mijn zwangerschap ben ik niet meer zo zwaar geweest. Ik voel me er echt niet lekker bij. Al mijn broeken zitten strakker bij mijn bovenbenen en billen. Sommige broeken en jurkjes kan ik niet meer aan. Ik ben altijd een peermodel geweest, maar nu heb ik ook nog ongezond veel vet rond mijn taille. Een huichelaar voel ik me. Ik ben huisarts, heb een leefstijlbedrijf, geef anderen adviezen waar ik me zelf niet eens aan kan houden. Ik heb gefaald.

Niet willen voelen

Gisteren ging ik met de buurvrouw hardlopen. We rennen nu zo’n zes weken samen en zij heeft ook overgewicht. “We zijn gewoon niet gedisciplineerd”, riepen we tegen elkaar. Maar hé, wacht even, stop! Zo tegen jezelf praten, helpt niet. Je bént niet ongedisciplineerd, je hebt een tijdje niet zoveel discipline getoond. Ik zie bij mezelf duidelijk hoe dat komt. De afgelopen anderhalf jaar waren pittig. Ik had naast mijn leefstijlbedrijf en mijn werk voor een grote supermarkt ook een eigen huisartsen- praktijk. Mijn collega was steeds ziek en ik ving alles op. Dat veroorzaakte veel stress. En bij stress ga ik snacken, alcohol drinken en hersenloos scrollen op mijn telefoon, oftewel: de nare gevoelens dempen. Eten, drinken en scrollen geeft een dopaminekick, het werkt belonend en zo hoef je niet stil te staan bij wat er écht aan de hand is.

Beschermjasje

Roepen dat je gefaald hebt, zet geen zoden aan de dijk. Als je insteek is dat je nou eenmaal geen doorzetter bent, weet je zeker dat er niks verandert. Bovendien is het niet waar. Er zijn tientallen situaties waar ik mijn klauwen in heb gezet en die wel iets groots opleverden. Na mijn zwangerschap ben ik bijvoorbeeld met behulp van een gezonde leefstijl teruggekomen op mijn oude gewicht en dat heb ik jarenlang gehandhaafd. Vers, onbewerkt eten, minder chips, minder alcohol en veel wandelen.

Daarnaast kan ik beter kijken naar het onderliggend probleem dat die extra kilo’s heeft veroorzaakt. Te veel stress, te weinig slaap, het gaat om meer dan wat je in je mond stopt. Ik zie het ook in mijn praktijk. Mensen met overgewicht kampen soms met trauma’s of onverwerkte rouw. Ze hebben als het ware een beschermjasje om zich heen ‘gegeten’. Niemand kiest ervoor om te zwaar te zijn. Je hebt geen schuld, wel verantwoordelijkheid. Misschien heb je behoefte aan hulp van een psycholoog om het onderliggend probleem aan te pakken.

Lees ook: Tijd voor verandering: zo gaat afvallen gemakkelijker

Gezond oud worden

Het gaat me niet om een wat vollere buik of billen, het gaat mij om gezond oud worden. Mijn ouders zijn jong overleden, dat wil ik niet voor mijn dochters. Ik wil er zo lang mogelijk voor ze zijn. Mijn lijf geeft nu aan dat het mooi is geweest zo. Ik wil mezelf niet meer over de kop werken. Ik wil tijd hebben voor mijn gezin, met onze hond Jip in het bos wandelen, voelen wat ik nodig heb in plaats van mijn gevoelens dempen. Ik weet dat ik het kan, ik heb het in het verleden ook gedaan. En ik begin nú: laptop dicht en naar buiten!

Huisarts Tamara de Weijer (42) had jaren last van een prikkelbare darm en was altijd moe. Door gezonder te leven, is ze 15 kilo afgevallen en is ze van bijna al haar klachten af. Die ervaring gunt ze iedereen. Met leefstijlprogramma’s, tv-optredens en boeken verleidt ze mensen graag tot gezond gedrag. Tamara schreef onder andere Het leefstijlboek; eet, beweeg, slaap & ontspan beter (Kosmos Uitgevers).

Tip van de redactie:

Ontdek een levensveranderend pad met Eet Beweeg Slaap. Dit boek biedt een krachtige formule voor een betere balans tussen eten, bewegen en slapen, leidend tot meer energie en een gezonder leven. Durf je de uitdaging aan? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST TAMARA DE WEIJER, CATELIJNE ELZES