body scan

Doen! Thuis makkelijk en gratis een body scan uitvoeren

Waarom honderden euro’s uitgeven aan een body scan als je het ook gratis thuis kunt doen? Bij een body scan komen vaak klachten naar boven waar je geen eens last van hebt. Met deze websites en apps kan je thuis eenvoudig een check-up uitvoeren en alleen testen wat jij wilt weten.

Test je gehoor

Dat je gehoor achteruitgaat naarmate je ouder wordt, is weinig aan te doen. Je kunt de achteruitgang van je gehoor afremmen door je oren goed te beschermen bij concerten, in de bioscoop of tijdens het luisteren van muziek met oortjes. Wil je weten hoe goed jouw gehoor is? Doe dan de test van Nationalehoortest. Deze test meet hoe goed je spraak kunt verstaan in een rumoerige omgeving.

Test je zicht

Met deze oog test gemaakt door oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam is achter je computer gratis te testen wat de kwaliteit van jouw zicht is. Deze test is wel streng, zo krijg je al het advies om een opticien te bezoeken als je een lamp nodig hebt bij het lezen.

Test de conditie van je hart

De conditie van je hart is te meten met een centimeter! Een teveel aan buik vet verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten, deze test weegt zwaarder dan het BMI. Pak een centimeter en leg hem tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken. Adem uit en lees hoe je ervoor staat:

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer apps die je hartslag meten zoals de instant heart rate app. Test eens na het sporten of rustig op de bank wat jouw hartslag is.

Test je spieren en conditie

In het ziekenhuis kan je prima je conditie laten meten aan de hand van zuurstofinname in je spieren en aan de hand van je hartslag. Maar het kan ook thuis met de Politie Conditie app (Alleen voor Android). Deze app is ontwikkeld voor de fysieke test van de politie, maar is ook leuk om te doen als je niet bij de politie werkt. Met deze app doorloop je vijf trainingen, waarin explosiviteit en het snel herstel van de spieren in centraal staan.

Ook kun je de Cooper Vo2 Max app gebruiken. Met deze app kan je de welbekende Coopertest bij jezelf afnemen. Het werkt vrij simpel. Hoe snel kan jij rennen in twaalf minuten? Aan de hand van jouw leeftijd kan je zien hoe goed jouw conditie is.

Lees ook: ‘Wil je beginnen met hardlopen? Zo ga je goed van start’

Test de conditie van je huid

Dermatologen raden aan om goed op je huid te letten als je verdachte plekjes ziet. Deze plekjes kunnen namelijk huidkanker zijn. Maar welke plekjes zijn nou verdacht? Met de Huidmonitor app kan je een foto van jouw plekje vergelijken met die van de database en checken of jouw plekje verdacht is. Ook kun je jouw foto’s in de app opslaan en bijhouden of jouw plekje veranderd. Deze app wordt door artsen gewaardeerd en heeft in 2012 de Health App Award gewonnen.

Bron: Santé mei 2015 Tekst: Heleen van Croonen

Gerelateerde artikelen