Cancer Awareness 1000x1440

Dit zijn de grootste risicofactoren van kanker

Bijna de helft van alle sterfgevallen aan kanker wordt veroorzaakt door met name deze drie risicofactoren, blijkt uit onderzoek.

Kanker veroorzaakt in Nederland jaarlijks 3 op de 10 sterfgevallen, blijkt uit cijfers van het CBS. De ziekte zit daarmee jaarlijks in de top drie van belangrijkste doodsoorzaken in ons land. Uit een wereldwijd onderzoek blijkt nu dat 44,4 procent van alle kankergevallen te koppelen is aan een bepaalde risicofactor. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de Global Burden of Disease, een wereldwijd onderzoeksprogramma dat ziektes en gezondheidsrisico’s onder de loep neemt. Hier werken duizenden onderzoekers uit 145 landen aan mee.

Belangrijkste risicofactoren

Verreweg de belangrijkste risicofactor voor kanker is het roken van tabak, gevolgd door alcohol drinken en een te hoog BMI. De World Health Organization onderzocht het aantal sterfgevallen naar aanleiding van deze drie zaken. Zo sterven er zo’n 8 miljoen mensen per jaar aan de gevolgen van tabaksgebruik, waarvan 1.2 miljoen mensen door meeroken. Bijna de helft van alle tabaksgebruikers zal overlijden aan de gevolgen hiervan. Alcohol zorgt daarnaast voor 3 miljoen doden per jaar. Het wereldwijde overgewicht is verdriedubbeld sinds 1975 en niet alleen een grote risicofactor voor kanker, maar ook voor hart- en vaatziekten: doodsoorzaak nummer één.

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch4
Samsung Watch4 Ad
Shop