Dit zijn de 5 dingen waar je op zou moeten letten bij het kopen van supplementen
6 oktober 2022
Even wat vitaminen en/of mineralen extra bij slikken. We doen het allemaal weleens, want dankzij voedingssupplementen wordt het ons steeds makkelijker gemaakt om onze tekorten aan te vullen zonder drastische leefstijlveranderingen te hoeven doorvoeren. Toch zijn er belangrijke factoren waar je op moet letten als je begint met het slikken van supplementen. Orthomoleculair Adviseur Sandra van Leeuwen vertelt je in dit artikel waar je in ieder geval op zou moeten letten bij het kopen van je supplementen.
Met de juiste voeding in een optimale verhouding van vetten, koolhydraten en eiwitten kom je een heel eind op de weg naar een fit en gezond leven. Maar ook voldoende slaap, een optimale stressbalans en voldoende beweging zijn belangrijk. Kun jij van jezelf zeggen dat je dit rijtje altijd helemaal op orde hebt?
Waarschijnlijk niet… En dat is ook logisch. Het leven is niet statisch. Soms zit alles mee en soms nu eenmaal niet. En als het echt even goed tegenzit, dan is het logisch dat je niet 24 uur per dag bezig bent met gezonde keuzes maken. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Als je basis op orde is, dan kan er prima een dagje tussen zitten met wat minder goede alternatieven.
Naast dat het in je leven tegen kan zitten en je behoorlijk wat stress ervaart, kan stress ook ontstaan door toxische stoffen in de voeding. Denk aan geur- en smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Maar ook een verarmde grond en milieuvervuiling kunnen oorzaken zijn waardoor we tekorten aan mineralen en vitaminen oplopen. Dan is het fijn dat je deze in de vorm van een supplement kunt toevoegen aan je dieet. Maar hoe vind je in het oerwoud van merken van fabrikanten de juiste supplementen voor jou? Waar kun je op letten bij de aanschaf? Dit zijn mijn adviezen bij het maken van een keuze:
1. Kies zorgvuldig
Kies voor een supplement met een zo hoog mogelijk biologische beschikbaarheid. Dit verhoogt de effectiviteit van de opname door het lichaam. Voor magnesium geldt dat een goede vorm gebonden is aan een aminozuur, zoals tauraat. En zo is bisglycinaat de meest biologische vorm van ijzer. Staat de verbindingsvorm niet op de verpakking vermeld? Kies dan liever voor een ander merk waar je deze details wel kan terugvinden.
Lees ook Sandra’s laatste artikel: ‘Melk als bron voor de broodnodige calcium, een goed idee?‘
2. Let op de dosering
Kik naar de dosering die nodig is per dag. Soms lijkt het ene product goedkoper dan de ander, maar blijkt dat je van het ene merk 1 capsule per dag nodig hebt en bij de ander 2. In dit geval is goedkoop dus duurkoop, en dat is natuurlijk zonde!
3. Kijk naar de verpakking
Let op de verpakkingsvorm. Sommige fabrikanten kiezen bijvoorbeeld voor een plastic verpakking. Dit kan ervoor zorgen dat de supplementen in aanraking komen met toxische stoffen of sneller oxideren. Kies daarom liever voor een merk dat zijn supplementen aanbiedt in donkere glazen potten, dan kun je beide problemen makkelijker voorkomen.
4. Filter op cofactor
Kies voor een fabrikant die heeft nagedacht over de meest optimale opname en, daardoor, beste werkzaamheid van het product. Een kwalitatief goed supplement heeft vaak een zogenaamde cofactor. Deze cofactor zorgt ervoor dat het lichaam beter in staat is het supplement op te nemen. Een goed supplement is door het toevoegen van een cofactor in prijs duurder, maar dus wel effectiever.
Let er daarnaast op welke vulstoffen er worden gebruikt. Naast het hoofdingrediënt en een cofactor worden er aan een supplement ook vulstoffen toegevoegd. Sommige hiervan kunnen schadelijk zijn. Lees dus goed de ingrediëntenlijst voordat je een product aanschaft. Let ook op de hoeveelheid van de vulstof. Hoe meer vulstoffen er zijn toegevoegd, hoe minder er van het hoofdingrediënt aanwezig is.
5. Durf om hulp te vragen
Bij een goed merk is er altijd een supportteam aanwezig dat je kan ondersteunen bij vragen over het te gebruiken supplement. Maak hier gebruik van en ga niet zelf experimenteren.
Dít is Sandra van Leeuwen
Sandra van Leeuwen is Orthomoleculair Adviseur en gespecialiseerd in de overgang. Het is haar doel om alle vrouwen vanaf 40 jaar bekend te maken met de overgang en de menopauze. Ze geeft workshops en retreats in heel Nederland. Een gezonde levensstijl vindt heel belangrijk en daarom wil ze graag zoveel mogelijk vrouwen inspireren en informeren als het om een healthy lifestyle gaat. Sandra woont in Weesp met haar man en zijn kinderen en heeft daar ook haar eigen praktijk. Meer informatie kun je vinden op sandravanleeuwen.com.