manieren-progesteronlevel-op-peil-houden

5 manieren om jouw progesteronlevel op peil te houden

Progesteron, het rustgevende hormoon. Samen met het andere vrouwelijke hormoon, oestrogeen, is het een gouden paar en zijn ze verantwoordelijk voor het verloop van een gezonde menstruele cyclus. Maar daarnaast hebben ze ieder nog hun eigen onmisbare taken. Daarom deelt onze deskundige Sandra van Leeuwen, trainer Hormoonfactor en hormooncoach, 5 manieren om jouw progesteronlevel op peil te houden.

Oestrogeen vs. progesteron

Oestrogeen wordt vaak besproken, zowel in positieve als negatieve zin. We weten inmiddels dat dit hormoon ons beschermt tegen osteoporose en hart- en vaatziekten. Het zorgt voor onze prachtige vrouwelijke rondingen, een gezond libido en een mooie opbouw van het slijmvlies in de baarmoeder. Maar hoe zit het met progesteron? Dat is namelijk een net zo belangrijk hormoon waarbij je op verschillende manieren kunt merken als er een tekort aanwezig is.

Een belangrijke functie van progesteron is zorgen voor een gezonde zwangerschap. In het tweede deel van je menstruele cyclus zorgt het hormoon ervoor dat de baarmoederwand rijpt, zodat er makkelijker een bevrucht eitje kan nestelen. Een tekort aan progesteron kan dus een oorzaak zijn van niet zwanger raken. Maar ook een onregelmatige cyclus, stemmingswisselingen, migraine en slecht slapen hebben een relatie met een laag niveau progesteron.

Het rustgevende hormoon

Naarmate we ouder worden, neemt progesteron op natuurlijke wijze af. Een korter lontje en minder goed tegen stress kunnen, kan hier een gevolg van zijn. Maar progesteron ondersteunt ook bij omzetting van serotonine (gelukshormoon) naar melatonine (slaaphormoon). Merk je dat je een slechte slaper bent geworden naarmate je ouder wordt? Naast allerlei andere oorzaken kan de afname van progesteron hierin een rol spelen.

En wat dacht je van een trage schildklier? Ook daar is dit powerhormoon bij betrokken. De schildklier (die o.a. onze stofwisseling reguleert) gaat iets trager werken naarmate we ouder worden. Dit heeft o.a. te maken met minder aanwezig progesteron. Een traag werkende schildklier kan tevens sombere gedachten uitlokken.

Merk je rond de start van de menstruatie een wat moeizamere werking van je darmen? Progesteron! Het hormoon, dat zorgt voor een gezonde zwangerschap, verslapt de spieren van de baarmoeder, zodat deze niet vroegtijdig samentrekken. Tegelijkertijd zorgt het daarmee ook voor de ontspanning van de darmspieren, wat je dus kunt merken vlak voor de start van een nieuwe cyclus.

Maar genoeg over wat er gebeurt als je een tekort of disbalans ervaart. Wat kun je zelf doen om dit prachtige hormoon te ondersteunen?

1. Vermijd stress

In elk rijtje komen we deze factor wel weer tegen. Stress – en dan vooral chronische stress – is killing voor een gezonde leefstijl. Reden? Reacties op gevaar (en daarmee het gevoel van moeten overleven) gaan altijd voor. Dat betekent dat andere belangrijke processen in het lichaam – een gezonde stofwisseling, voortplanting en de aanmaak van geslachtshormonen – in de wachtkamer worden gezet. Stress zorgt ervoor dat de aanmaak van cortisol voorrang krijgt op o.a. de aanmaak van progesteron.

2. Zorg voor vitaminen en mineralen

Wil je iets extra’s om dit hormoon te boosten? Vul dan je dieet aan met voeding die rijk is aan vitamine B6, C, zink en magnesium. Heb je het gevoel van een tekort? Dan kun je deze vitaminen en mineralen natuurlijk ook aanvullen met een supplement.

3. Streef naar gezond lichaamsgewicht

Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Hoe meer vetopslag, hoe meer oestrogeen, en dat zorgt voor een disbalans met progesteron. Ook dit brengt weer tal van hormonale klachten met zich mee, zoals pijnlijke borsten, endometriose, maar ook PMS.

4. Overtrain jezelf niet

Te veel trainen zorgt, net als bij stress van werk of verkeerde voeding, voor hogere cortisolniveaus en daarmee een verminderde aanmaak van progesteron.

5. Let op je voeding

Er bestaat geen voeding met daarin het hormoon progesteron, maar er zijn wel voedingsmiddelen die een positieve invloed hebben op de aanmaak ervan door het eigen lichaam. Voeg deze foods toe aan je dieet voor een beter progesteronniveau:
– broccoli
– bloemkool
– pompoen
– bonen
– noten
– spruitjes

Dít is Sandra van Leeuwen

Sandra van Leeuwen is trainer Hormoonfactor en gespecialiseerd in de overgang. Het is haar doel om alle vrouwen vanaf 40 jaar bekend te maken met de overgang en de menopauze. Ze geeft workshops en retreats in heel Nederland. Een gezonde levensstijl vindt heel belangrijk en daarom wil ze graag zoveel mogelijk vrouwen inspireren en informeren als het om een healthy lifestyle gaat. Meer informatie kun je vinden op sandravanleeuwen.com.

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop

Gerelateerde artikelen