Vrouw Lezend Op Toilet 2100x1440

5 manieren waarop jouw menstruatie je poep verandert

Heb jij ook gemerkt dat je darmen anders werken tijdens je menstruatie en dat je poep daardoor verandert? You’re not the only one! Je menstruatie heeft namelijk invloed op jouw stoelgang. We leggen je hieronder uit op welke vijf manieren je dat terugziet. Niets om je zorgen over te maken dus!

1. Diarree komt meer voor

Wanneer je menstrueert kan het voorkomen dat je meer last hebt van diarree. Diarree wordt geassocieerd met menstrueren vanwege het toenemen van prostaglandine (hormoonachtige deeltjes) tijdens het loslaten van de verdikking van je baarmoederwand. Prostaglandine zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt zodat je de verdikte wand kan loslaten, maar het zorgt er ook voor dat je darmen samentrekken, waardoor je meer kramp en soms diarree kan krijgen. 

Lees ook: ‘Waarom heb je zo’n lekkere trek voor en tijdens je menstruatie?

2. Maar je kan ook last hebben van constipatie

Aan de andere kant kan menstrueren er ook voor zorgen dat je juist geconstipeerd raakt, maar hoe is niet precies duidelijk. Er is veel onderzoek gedaan bij preklinische modellen (dus niet bij mensen), maar daaruit bleek dat oestrogeen de beweeglijkheid van je darmen kan doen afnemen. Hierdoor zou een hoog oestrogeengehalte – zoals tijdens je menstruatie – ervoor zorgen dat je poep langzamer door je darmen hen beweegt, wat voor verstoppingen kan zorgen. Ook zou het hormoon progesteron bijdragen aan constipatie… 

3. Food cravings helpen je niet bepaald…

Als je enorme food cravings hebt tijdens je menstruatie komt dat waarschijnlijk door de verandering van je hormonen. Maar ja, het eten van veel suikerrijk en vet voedsel is natuurlijk niet optimaal voor je darmen. Probeer daarom voedsel wat diarree kan triggeren te vermijden en eet voedsel met veel vezels om constipatie te voorkomen. 

4. Bepaalde gezondheidsproblemen maken het niet beter

Er zijn bepaalde gezondheidsproblemen die tijdens je menstruatie het veranderen van je stoelgang kunnen verergeren. Denk bijvoorbeeld aan prikkelbaar darmsyndroom of wanneer je last hebt van een vleesboom. Wanneer je vleesboom in de buurt van je rectum zit, kan het daar druk opleveren en dat kan zorgen voor constipatie.

5. Stress speelt een rol

Onderzoek heeft uitgewezen dat er ook een verband is tussen de emotionele symptomen die je ervaart tijdens je menstruatie en buikklachten. Vrouwen die last hadden van paniekgevoelens of depressieve gedachten tijdens hun menstruatie hadden meer last van maag-darmklachten, bleek. Dit zou kunnen komen door de connectie tussen je hersenen en je darmen, waardoor emotionele stress je darmgewoonten kan verstoren. 

Bron: Livestrong.com

Tip van de redactie

Nolon Nout bureaustoel zacht groen

Gerelateerde artikelen