melk drinken gezond calcium

Melk als bron voor de broodnodige calcium, een goed idee?

Iedere ochtend de dag beginnen met een glas koude melk. Een goed idee? Onze deskundige Sandra van Leeuwen, Orthomoleculair Adviseur en gespecialiseerd in de overgang vertelt of het een goed idee is of niet.

Melk en brood, wie is er niet groot mee geworden? De kleine pakjes lauwe melk die je op school kreeg en de meegekregen boterhammen met zweet kaas in een boterhamzakje. Ik heb er een licht trauma aan overgehouden ;-)

Destijds was ik geen fan van het witte wondergoedje en dat is eigenlijk niet verandert. Toch was het heel normaal dat je het dronk. Melk is gezond! Of niet? En waarom dan eigenlijk niet?

Melk is goed voor elk

Wist je dat wij 1 van de landen zijn waar de meeste zuivel wordt gebruikt EN osteoporose het vaakst voorkomt? Daarmee kan gelijk het argument van tafel om melk te drinken tegen osteoporose oftewel botontkalking.

Melk bevat inderdaad calcium, maar ook een grote hoeveelheid fosfor, een mineraal dat calcium aan zich bindt. Hierdoor kan het lichaam de calcium niet goed opnemen. Overigens is niet alleen calcium goed voor sterke botten, ook het mineraal silicium en vitamine C zijn hiervoor belangrijk.

Suiker en calcium, een goede combi?

Ik vrees van niet. Witte suiker maakt het namelijk een stuk moeilijker voor het lichaam om calcium op te nemen en dat kan zorgen voor een grotere kans op osteoporose. Daarnaast bevat een gemiddeld glas melk 7 gram melksuiker (lactose). Heb je de pech dat je lactose niet goed verteert dan kan dit o.a. als gevolg darmklachten geven en pijn in je buik.

Zuur/ base balans

Verzuring van het lichaam. Je hebt er misschien weleens iets over gelezen. Het lichaam wil graag de zuurgraad van het bloed op een bepaalde waarde behouden. Deze gemiddelde waarde is 7,4. Wanneer deze waarde teveel daalt of stijgt, zal het lichaam in actie komen om dit te herstellen. Dit gebeurt o.a. via de ademhaling, maar verloopt bv ook via de nieren.

Voeding kan meer verzuring in de hand werken. Zo is het eten van vlees een oorzaak van meer verzuring. Maar ook ontregelde darmen, stress en te weinig beweging zorgen voor een hogere zuurgraad. Om de zuurtegraad in het lichaam te herstellen zorgen de longen voor de aanmaak van zogenaamde carbonaten. Dit is een mengsel van zuurstof met eiwitten.

Neemt de verzuring echter van het lichaam alleen maar toe door bv aanhoudende stress en het langdurig eten van ongezonde voeding dan is dit niet meer voldoende. Het lichaam haalt dan calcium uit de botten om calciumcarbonaat aan te maken. Hierdoor kan dus ook op termijn botontkalking ontstaan.

De overgang en extra calcium slikken

Tijdens de overgang, waarbij de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen schommelt en uiteindelijk daalt, verhogen de kansen op een aantal gezondheidsproblemen. 1 daarvan is botontkalking, oftewel osteoporose.

Om die reden wordt er vaak voorgesteld om calcium te supplementeren.

Lees ook: Wat iedere vrouw zou moeten weten over de overgang voordat ze erin terechtkomt

Calcium uit voeding

Ben je net als ik geen fan van melk of wil je na het lezen van dit artikel graag een alternatief voor de inname van calcium? Dit mineraal haal je ook uit verschillende andere voedingsmiddelen.

Onderstaande producten zijn rijk aan calcium en een gezond alternatief:

  • Kool
  • Zalm
  • (groene) bladgroenten
  • Zeegroente (bv lamsoor en zeekraal)
  • Bonen
  • Noten
  • Sesamzaad

Gebruik dit eventueel in combinatie met organische silicium (als supplement) voor een betere opname. Silicium vind je o.a. in brandnetel, zilvervlies rijst, bananen en haver.

Vitaal ouder worden (graag zonder osteoporose!):

  • Zorg voor dagelijkse beweging in de buitenlucht
  • Beperk het gebruik van suiker
  • Beperk voedingsmiddelen die een te hoge verzuring in het lichaam uitlokken
  • Zorg voor een gezond stressniveau

En tot slot. Kies je voor een supplement met calcium? Neem deze dan altijd in combinatie met vitamine K2 en D3 voor een betere opname.

Dít is Sandra van Leeuwen

Sandra Van Leeuwen

Sandra van Leeuwen is Orthomoleculair Adviseur en gespecialiseerd in de overgang. Het is haar doel om alle vrouwen vanaf 40 jaar bekend te maken met de overgang en de menopauze. Ze geeft workshops en retreats in heel Nederland. Een gezonde levensstijl vindt heel belangrijk en daarom wil ze graag zoveel mogelijk vrouwen inspireren en informeren als het om een healthy lifestyle gaat. Sandra woont in Weesp met haar man en zijn kinderen en heeft daar ook haar eigen praktijk. Meer informatie kun je vinden op sandravanleeuwen.com.

Lees ook: Alcohol drinken én afvallen: zo doe je dat

Beeld: Getty Images