fit en gezond

5 tips om je lichaam gezond en fit te houden

Een sportschoolabonnement, dure supplementen, een prijzig dagje sauna… Soms voelt het alsof gezonde keuzes een rib uit je lijf kosten. Dat is gelukkig niet waar, want de basis van een gezonde lifestyle is vaak gratis.

Er is wetenschappelijk bewijs dat een ijkoude douche, ijsbad of plons in een koud meertje de productie van witte bloedcellen stimuleert. Witte bloedcellen beschermen ons lichaam tegen ziekteverwekkers en schadelijke stoffen, dus hoe meer je er hebt, hoe beter.

Neusademhaling

Het klinkt gek, maar je kan je gezondheid een boost geven door voortaan door je neus te ademen. Je neus is een enorm ingenieus apparaat, dat ongewenste indringers tegenhoudt. Die functie mis je als je standaard door je mond ademt.

Slapen

De makkelijkste manier om gratis aan je gezondheid te werken is: slapen. Tijdens je slaap wordt het groeihormoon HGH aangemaakt, dat ervoor zorgt dat er in je lichaam cellen worden gerepareerd en aangemaakt. Minstens zeven uur slaap is daarom het devies.

Wandelen

Een rondje wandelen kost niks en geeft je gezondheid een enorme boost. Probeer zeven dagen per week minimaal dertig minuten aaneengesloten te bewegen, liefst in een matig-intensief tempo. Fietsen, traplopen of fitnessen op apparaten in het park kan ook.

Geen stress

Het is misschien lastig als je allerlei geldproblemen hebt, maar toch het proberen waard: bouw ontspanmomenten in. Als de stress uit je oren komt, kan het helpen om jezelf te dwingen even in een warm bad te gaan liggen. Of doe een online yogales.

Tekst: Fleur Baxmeier / Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

Holi yogamat
Yogamat Sante1
Bestel hier