Woman Flower Pants Pocket 2100x1440

Dit moet je weten over je billen

Billen hebben een nogal wisselend imago: ze worden geliefd en bekritiseerd. Met deze feiten krijg je (nog) meer respect voor je achterkant.

Fact: je billen worden gevormd door drie spieren. Maar welke?

Bilspier 1: De gluteus maximus is de grootste bilspier. Deze spieren bepaalt grotendeels de vorm van je billen en zorgt er samen met je hamstrings voor dat je je been naar achteren kunt bewegen. Het is ook een belangrijke spier tijdens het lopen, rennen, en bukken. 

Bilspier 2: De gluteus medius zorgt ervoor dat je heupen stabiel blijven. Het is net als de gluteus maximus een fasische spier. Dat wil zeggen dat ‘ie veel kracht kan leveren, maar ook snel vermoeid raakt. Met andere woorden: use it or loose it

Bilspier 3: De gluteus minimus is, de naam verklapt het al een beetje, de kleinste van de drie bilspieren. Dat is geen reden om deze spier te onderschatten, want hij kan bij verkeerd gebruik veel pijn veroorzaken. Denk: pijn in je billen, mank lopen of lastig opstaan.

Cellulite versus cellulitis

Je ziet dat de termen vaak door elkaar worden gebruikt, maar de enige juiste term voor sinaasappelhuid is cellulite. Cellulitis verwijst formeel naar een onderhuidse ontsteking (weetje van de dag: de uitgang –itis staat in de medische wereld voor ontsteking). Je ziet ook wel eens cellulites met een -e- voorbijkomen, maar dat bestaat niet.

Goeie billen: genen of geluk?

De oervorm van je billen is genetisch bepaald. Dat heeft te maken met je bouw: heb jij een atletisch postuur, dan zal je waarschijnlijk kleinere billen hebben. Ben jij een zogenaamde ‘peer’, dan heb je waarschijnlijk van huis uit een groter achterwerk. “Hoe je billen er verder uitzien, heb je grotendeels zelf in de hand,” zegt personal trainer en bilexpert Carlos Lens. “Ongeacht de bouw van je torso of je bovenlijf zijn je billen spieren die je zelf kunt ontwikkelen. Dat hangt af van de hoeveelheid vet die om je bilspieren heen zit en de grootte van je bilspieren, ofwel: hoe getraind ze zijn. Je kunt je billen dus eigenlijk alle kanten op kneden die jij maar wilt.” 

5 funfacts over je achterkant

  1. Je bilspieren zijn de grootste spieren in je lichaam. Logisch eigenlijk, als je bedenkt dat ze je hele bovenlichaam (inclusief ons loodzware hoofd, minstens 12 kilo schoon aan de haak) moeten dragen.
  2. Je zou denken dat je bilspieren dan dus ook de krachtigste spieren in je lijf zijn. Da’s niet zo, want die eer gaat naar onze kaakspier. Doordat je kaak de vorm heeft van een hefboom of notenkraker, kun er enorm veel kracht mee uitoefenen.
  3. Een grotere bibs zou ervoor zorgen dat je een kleinere kans hebt om diabetes of een hartaanval te krijgen, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Oxford.
  4. Elk jaar vindt er in Brazilië een verkiezing plaats om duidelijk te maken wie de mooiste billen heeft. Dat verloopt niet altijd zonder slag of stoot: tijdens de laatste Miss Bumbum-verkiezing in november 2018 brak er tijdens de kroning zelfs een heuse vechtpartij uit tussen de deelnemers.
  5. Er zijn mensen die extreem veel liefde voor billen hebben, zoals sommige mensen ook wild kunnen worden van een paar voeten. Deze fetisj heet pygofilie. 

Tekst: Fleur Baxmeier

Tip van de redactie

Garmin Vivoactive smartwatch
Garmin Vivo Ad
Shop