allergie

Dit is waarom je ’s ochtends meer last hebt van je allergieën

Word jij ook regelmatig wakker met een volle neus en kriebelende ogen? Er is niets vervelender dan ’s ochtends opstaan wanneer je kampt met allergieën. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat je er ’s ochtends veel meer last van hebt? Dat leggen we je in dit artikel uit! Je beeldt het je namelijk niet in…

1. Je bed zorgt voor kriebels

Huisstofmijt is venijnig. Dit zijn kleine beestjes die deeltjes in je beddengoed achterlaten die vervolgens hun weg je neus en lichaam in vinden en een onprettig gevoel achterlaten. Je weet wel, dat gekriebel in je neus, ogen en keel. Deze beestjes houden van beddengoed van veren. Verwissel daarom je  beddengoed voor iets wat minstens 400 garen bevat. Daarnaast kun je ook anti-huisstofmijthoezen kopen. Een andere verrassende tip is het invriezen van je kussen. Stop je kussen overdag in de vriezer en laat hem in de droger ontdooien voor een heerlijke nachtrust (zonder gesnotter).

2. Je sport regelmatig buiten

Pollen zijn de grootste boosdoener wat betreft een snotterige na-ochtend. Stap je je bed uit om vervolgens te gaan hardlopen of je hond uit te laten buiten? Dan begeef je je in de gevarenzone. Tijdens intensieve activiteiten haal je namelijk zwaarder adem, waardoor je een grote hoeveelheid pollen in je luchtweg krijgt. Als je ten einde raad bent, is de sportschool een goed alternatief voor pollenvrij sporten. Het uitzicht is wat minder, maar je ogen gaan er wel minder van tranen. En als jij niet als uitzicht wilt dienen voor al die hunky mannen en vrouwen in de sportschool, kun je altijd nog een yogamatje neerleggen in de woonkamer en jouw favoriete workouts volgen via apps of YouTube. Doe dit dan alleen niet in de buurt van een open raam, anders heeft het nog geen zin.

Hoe kun je ochtendallergieën voorkomen?

Het zou natuurlijk veel makkelijker zijn als je jouw allergieklachten ’s ochtends kunt voorkomen, in plaats van dat je ze moet vermijden. Om te voorkomen dat je onnodig veel dingen verandert in jouw dagelijks leven, kan je je het beste laten testen om erachter te komen waar je allergisch voor bent. Zo kun je bijvoorbeeld uitsluiten dat het je huisdier is dat jouw neus constant doet lopen.

Ook kun je met de juiste diagnose op zoek gaan naar passende medicatie. Allergiepillen werken vaak pas na één of twee uur. Door de pillen voor het slapengaan te slikken, kan je waarschijnijk beter slapen en word je misschien iets gelukkiger wakker. Pas wel op met medicijnen die eindigen met een D, zoals claritine-D. Dit soort medicatie kan er namelijk voor zorgen dat je niet goed in slaap valt. En dat is nou juist waar je zo op hoopte…

Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

allergie
Jacob Hooy – anti hooikoortskuur
Klik hier

Lees ook

Bibian viel 90 kilo af

Lukt het niet om af te vallen? Dan zou dit wel eens de reden kunnen zijn

Mensen die altijd te laat komen zijn succesvoller

DierDier
Sante 03 2024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen