Dancing Woman 24564 1000x1440

Dit is waarom dansen zo goed voelt (ook als je er niks van bakt)

Doe jij graag een dansje? Blijf dat dan vooral lekker doen, ook als je twee linkervoeten hebt. Dansen is namelijk hartstikke gezond. Hersendeskundige Mark Mieras legt uit hoe dat zit.

Wat dans heel specifiek voor heeft op de meeste andere sporten, is dat alles draait om synchronisatie. “Je past je bewegingen aan op de muziek en aan de mensen om je heen”, zegt wetenschapsjournalist en hersendeskundige Mark Mieras. “Dat zorgt voor de aanmaak van onder meer oxytocine, met als uitwerking dat je je gelukzalig voelt en zin hebt in sociale interacties. Grappig genoeg wordt oxytocine niet alleen aangemaakt als je synchroniseert, het heeft ook als effect dat je béter kunt synchroniseren. Je komt daarmee in een vicieuze cirkel: doordat je gaat dansen, kom je in een sociale toestand en omdat je in die sociale toestand zit, kun je beter dansen. Dat verklaart waarom je er altijd even moet inkomen als je net begint met dansen.”

Een andere belangrijke uitwerking van synchroniseren is dat je er als groep beter door gaat functioneren. “Waarschijnlijk heeft dansen zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot zo’n belangrijke activiteit omdat het mensen in een grote groep in staat stelt zich verbonden te voelen”, stelt Mieras. “Er is geen andere diersoort die elkaar in zulke grote groepen ondersteunt en voor elkaar instaat. Dat heeft natuurlijk ook z’n keerzijde, maar in essentie is het de basis voor ons succes als mensheid. Zonder groepsverband hadden we niet kunnen overleven, dus in die zin is het cruciaal voor het voortbestaan van de mens. Het mechanisme dat daaraan ten grondslag ligt, is dat we in staat zijn om ons samen te voelen. Dat krijg je niet cadeau, het is iets wat je moet creëren. Mensen zijn daar heel goed in, onder meer door te dansen.”

Tip van de redactie

ASICS GT-2000 Sportschoenen
Asics Sportschoenen Ad
Bestel hier