Hartige Oatmeal 1000x1440

Dit is dé kooktrend voor als je altijd stress hebt in de keuken

Stap voor stap een recept volgens en bij ieder detail bang zijn dat je het verpest, op die manier is koken geen pretje. Speciaal voor de gestresste chefs die het koken wat luchtiger willen houden, is er een nieuwe trend: chaos cooking.

Bij chaos cooking gooi je alle ‘keukenregels’ over boord. Wie bepaalt namelijk ‘hoe het hoort’ als jij jouw avondeten staat te kokkerellen? Juist, niemand. Dat kan best wel lastig zijn, omdat juist beginnende koks en mensen die niet zo’n kaas gegeten heben van koken vaak precies alle stappen in een recept willen volgen. Dat is namelijk de veiligste optie. Maar soms ook de meest stressvolle.

Carbonara-politie

Belangrijk bij chaos cooking is dat je durft los te laten dat er bepaalde normen zijn rondom eten. We kennen allemaal wel iemand die anti-ananas-op-pizza is. Of die ene vriend die alles van de Italiaanse keuken weet, een woedend wordt als je room in de carbonara doet. Complimenten voor de culinaire kennis, maar draait eten niet juist om genieten van wat je lekker vindt? Zeker als het een doodnormale doordeweekse dag zonder gasten betreft? Op een pizza mag dus gerust fruit en er is geen carbonara-politie die aan je deur komt.

Gewoon proberen

Het belangrijkste als je chaotisch gaat koken is dat je je zintuigen vertrouwt en kookt met wat je toevallig in de koelkast hebt liggen of wat je simpelweg lekker vindt. Kijk, proef en experimenteer. Nu hoef je niet meteen voor augurken met Nutella te gaan, maar heb je weleens sushitaco’s gemaakt? Alle verse ingrediënten van een sushigerecht, maar dan in een Mexicaanse tacoschelp. Of een pizza met Indiase curry erop? Of hartige havermout met een gepocheerd eitje, gebakken sjalotjes en parmezaanse kaas? Precies, alles kan. En nee, we geven je geen recept…

Favoriet van de redactie

Stel dat je jarenlang elke week nieuwe recepten ontwikkelt. En deze recepten vervolgens gekookt en beoordeeld worden door duizenden mensen. Dan weet je precies van welke recepten men blij wordt toch? Klopt, en dit boek is het resultaat! In TOP delen Natalia en Walter van Project Gezond 100 toppers van de afgelopen jaren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.