Geen Beha

Dit gebeurt er als je geen beha meer draagt

Heb jij weleens overwogen om te stoppen met het dragen van een beha, maar ben je bang voor de gevolgen die dit misschien voor jouw lichaam heeft? Dan wil je dit artikel écht lezen – geloof ons!

Waarom dragen we beha’s?

Om te begrijpen wat géén beha dragen met je lichaam doet, is het belangrijk om te snappen waarom we überhaupt zijn begonnen met beha’s dragen. In 1889 begonnen we daarmee, omdat beha’s werden gezien als de beste manier om je borsten te ondersteunen. In je borst lopen ligamenten die ook wel de ligamenten van Cooper worden genoemd. Dit is bindweefsel wat helpt om je borsten in vorm en op hun plek te houden. Geen beha dragen zou ervoor zorgen dat deze ligamenten minder sterk worden, waardoor je borsten zouden gaan hangen en hun vorm zouden verliezen.

Lees ook: ‘Zit jouw sportbeha nog goed?

Toch wordt ons afgeraden om iedere dag de hele dag door een beha te dragen. Je gaat er namelijk meer van zweten, waardoor je huidporiën verstopt raken en je huidirritatie kan krijgen. Er zijn zelfs onderzoeken die afraden om beha’s te dragen: een onderzoek uit 2013 suggereert dat geen beha dragen juist kan voorkomen dat je borsten gaan hangen. De reden? De ondersteuning die de beha biedt kan ervoor zorgen dat het weefsel rondom je borsten zwakker wordt, waardoor je borsten juist gaan hangen. Wanneer je stopt met een beha dragen, lijken je borsten in eerste instantie te gaan hangen. Maar doordat je de spieren rondom je borsten nu meer gaat aanspreken, zal je dus merken dat ze juist steviger worden en niet gaan hangen. Je kan zelfs gerichte oefeningen doen om deze spieren aan te sterken.

The verdict?

Je borsten gaan naarmate je ouder wordt sowieso meer hangen door zowel je leeftijd als de zwaartekracht – twee factoren waar we geen invloed op hebben. Als je je borsten ronder en steviger wil houden, kan het in je voordeel werken om je beha minder vaak te dragen. Ook helpt het de bloedcirculatie in je lichaam stimuleren: we kennen allemaal het bevrijdende gevoel wanneer we na een lange dag eindelijk die beha uit kunnen doen.

Natuurlijk kan een beha meer effect op je lichaam hebben dan alleen je borsten ondersteunen. Ook helpt het je rug te ondersteunen en je houding te verbeteren, zeker als je borsten wat groter zijn. Daarom wordt wel aangeraden om tijdens het sporten, zelfs bij lichte inspanning, een (sport)beha te dragen.

Wil jij dus geen beha meer dragen? Dan kan dat prima! Merk je dat je wat lichte rugklachten of pijn in je borsten krijgt? Overweeg dan om een bralette of een comfortabele beha te dragen voor een klein beetje ondersteuning. Wil je je beha gewoon blijven dragen? Ook dat is helemaal oké!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen