Bh2100x1440 (1)

Deze BN’ers lieten hun borstimplantaten verwijderen

Borstimplantaten zijn al decennia trouw onderdeel van het schoonheidsideaal, maar absoluut niet altijd veilig. Deze sterren lieten hun borstimplantaten verwijderen na complicaties.

In de documentaire Moordtieten van Dionne Slagter werd het nog eens akelig duidelijk: het aantal verhalen van vrouwen met medische complicaties na het vergroten van hun borsten neemt toe. Klachten die ontstaan na het plaatsen van borstimplantaten worden ook wel breast implant illness (BII) genoemd. Het lekken of ‘zweten’ van siliconen en saline implantaten kan zorgen voor heftige auto-immuunreacties. Zulke reacties die ontstaan na het aanbrengen van lichaamsvreemd materiaal in het lichaam (ook piercings, bijvoorbeeld) noem je het ASIA-syndroom. De symptomen wisselen, van chronische vermoeidheid tot gewrichtsklachten en hartkloppingen.

In Nederland kunnen vrouwen met klachten naar aanleiding van hun implantaten terecht bij de siliconenpoli van het Amsterdam UMC, organisaties als Calm Your Tits en het Meldpunt Klachten Siliconen. Prabath Nanayakkara, hoogleraar interne geneeskunde van Amsterdam UMC, liet weten dat een groep vrouwen van de siliconenpoli inderdaad (soms ernstige) gezondheidsklachten had, waarvan sterk wordt vermoed dat deze te maken hebben met de siliconen borstimplantaten. Er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan om te kunnen zeggen dat álle vrouwen met siliconen implantaten uiteindelijk gezondheidsklachten ontwikkelen. Als je geen klachten hebt, is er dus geen reden tot paniek. In samenwerking met onder andere het RIVM en verschillende medisch specialisten, zoals allergologen, plastisch chirurgen en radiologen, doet het Amsterdam UMC onderzoek naar het thema. 

De volgende sterren lieten hun implantaten verwijderen:

Fajah Lourens

Rond de Kerst van 2021 nam Lourens definitief afscheid van haar borstimplantaten. De weg naar haar besluit was ‘een emotionele rollercoaster’, zo vertelde ze in een blog. Behalve dat ze in die periode leerde dat ze ook zónder implantaten goed en mooi genoeg is, trof ze twee keer in vijf jaar een lekkende borst. Ze liet de implantaten vervangen, maar kreeg een huidbacterie waarbij overtollig vocht met een naald uit haar borst werd verwijderd. Toen tijdens een coronabesmetting ook nog eens een implantaat gedraaid bleek te zitten, had ze er genoeg van. Haar implantaten zijn nu definitief verwijderd. “Ik heb geen borsten nodig om gezien te worden. Ik kan mijzelf zien en vrouwelijk vinden zonder borsten. Dat is hoe ik er nu in sta”, aldus Lourens.

Jamie Crafoord

Het leven lacht Jamie Crafoord toe als ze op haar 22e geniet van modellenwerk, presentatieklussen en influencerjobs. Ze besluit siliconen borstprotheses te nemen, maar deze gaan ‘zweten’ en ze wordt ziek: breast implant illness. In haar boek Calm your tits schrijft ze hoe ze als gevolg hiervan leefde als een ‘bejaarde’ (ze moest op haar dieptepunt met alles geholpen worden) maar ook hoe je positieve levenslessen kunt trekken uit zulke heftige gebeurtenissen. Inmiddels zijn de implantaten eruit, gaat het beter en heeft Crafoord het online platform Calm your tits opgericht om aandacht te vragen voor breast implant illness.

Yolanda Hadid

In een aflevering van Real Housewives in 2016 zagen we hoe Yolanda Hadid haar twintig jaar oude siliconen implantaten liet verwijderen, na erachter te komen dat deze lekten. Het ‘rondzwerven’ van siliconen in haar lichaam verergerde haar symptomen van de ziekte van Lyme. “Schoonheid betekent niets zonder gezondheid”, zei ze erover op Instagram.

Marijke Helwegen

Hoewel Marijke Helwegen het boegbeeld van plastische chirurgie is, bleken ook haar borstimplantaten niet heilig. Volgens Helwegen waren de vijftien jaar oude implantaten ‘zo lek als een mandje’ en ‘ontploft’, waardoor de inhoud ervan was gaan lekken in haar borstholte. Sindsdien heeft ze siliconen implantaten afgezworen en gaat ze naar eigen zeggen ‘zo plat als een scholletje’ door het leven met een bescheiden AA-cup.

Zimra Geurts

Een tijdje dacht oud-playmate Zimra Geurts dat ze een burn-out had, maar na lang onderzoek bleken haar borstimplantaten de boosdoeners. Acht jaar vóór haar klachten had zij geruwde siliconen protheses laten plaatsen, waar in eerste instantie niks mee aan de hand leek. Toch werden ze preventief verwijderd omdat er geen andere oorzaak gevonden werd voor haar ernstige klachten. Het bleek dat de implantaten wel degelijk het ASIA-syndroom veroorzaakten. Als gevolg hiervan lag Zimra negen maanden in bed, waarvan ze zes maanden niet genoeg energie had om te praten. Inmiddels is ze herstellende, maar ze heeft een lange weg te gaan, laat ze weten op een website die namens haar is gemaakt om aandacht te vragen voor het ASIA-syndroom.

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop