fouten-maken-tandenpoetsen

Deze 6 fouten wil je niet maken met tandenpoetsen

Tandenpoetsen. Het is onderdeel van je standaard routine en het lijkt zo simpel. Toch zijn er een aantal fouten die je kan maken die echt impact kunnen hebben op je orale hygiëne. En die wil je dus echt niet maken… Wij hebben er 6 voor je op een rijtje gezet, zodat jij die in ieder geval niet meer zal maken!

1. Alleen je tanden poetsen

Een van de meest gemaakte fouten bij het tandenpoetsen is je focussen op de bovenkant van je tanden en je tandvlees vergeten. Het is juist belangrijk om langs je tandvlees te poetsen, want daar groeien de meeste bacteriën. Tandplak dat naast of zelfs onder je tandvlees blijft zitten kan ervoor zorgen dat je tandvlees gaat ontsteken. Zorg er dus voor dat je zachtjes je tandvlees masseert met je tandenborstel tijdens het poetsen.

Lees ook: ‘Zóveel bacteriën zitten er op je tandenborstel

2. Een stevige tandenborstel gebruiken

Een harde of stevige tandenborstel zorgt ervoor dat je tandvlees terugtrekt, zeker als je ze jarenlang gebruikt. Een zachte tandenborstel is vriendelijker voor je tandvlees en is nog steeds in staat om bacteriën van je tanden te verwijderen.

3. De verkeerde flosmethode kiezen

Het is het beste om in ieder geval één keer per dag ook tussen je tanden alles schoon te maken. Dat kan je doen met flosdraad, ragertjes of een waterflosser. Het is wel belangrijk dat je de methode vindt die het beste bij jou past. Heb je bijvoorbeeld grotere ruimtes tussen je tanden? Gebruik dan een flosmethode die tussen je tanden kan komen, zoals een stoker of een rager. Heb je een draadje achter je tanden? Dan werkt een waterflosser waarschijnlijk beter. Je kan altijd jouw tandarts om advies vragen! Flos ’s avonds je tanden vóór het tandenpoetsen voor het beste resultaat.

4. Niet lang genoeg poetsen

Als je niet lang genoeg poetst, haal je waarschijnlijk niet alle bacteriën weg. Je kan het beste minimaal twee minuten poetsen. Dat is best lang, gezien het feit dat de meeste mensen gemiddeld 30 seconden poetsen… Je hele orale routine zou ongeveer twee tot vijf minuten moeten duren, inclusief tandenpoetsen, flossen en eventueel spoelen met mondwater. Het kan even wennen zijn om er zo lang mee bezig te zijn, dus zet een timer op je telefoon als een steuntje in de rug.

5. Tandpasta gebruiken zonder fluoride

Fluoride heeft door de jaren heen een slechte reputatie gekregen. Hierdoor zijn mensen naar alternatieven gaan kijken, zoals charcoal tandpasta. Toch is fluoride in tandpasta hét actieve bestandsdeel dat je tanden beschermt. Alle andere bestandsdelen zijn er vooral voor de smaak en een frisse adem. Wanneer je tandpasta met fluoride gebruikt zoals het is bedoeld, zou het veilig moeten zijn.

6. Niet je tanden poetsen voor het slapengaan

De meeste tandartsen raden aan om twee keer per dag te poetsen; ’s ochtends (liefst na je ontbijt) en ’s avonds voordat je gaat slapen. Deze laatste keer is echter het meest belangrijk, want niet poetsen voor het slapengaan kan de meeste schade aanrichten. Als je slaapt wordt je mond droog en je speeksel is een natuurlijke beschermer. Het is daarom beter om te gaan slapen met een schone mond, dus sla je avondpoetsbeurt zeker niet over!

Bron: Livestong.com

Gerelateerde artikelen