suiker boodschappen

De Santé-redactie eet een week zonder suiker: ‘Reality check’

De Santé-redactie doet mee aan de Nationale Suiker Challenge: een week eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Hoe is het gegaan?

Ze blikken terug op de afgelopen week.

Best oké

Chef-redactie Annalot (44): “Het was zinvol om weer eens stil te staan bij hoeveel suiker je eigenlijk binnenkrijgt. Vaak ongemerkt. Ik ben vooral blij dat ik kan constateren dat mijn suikerinname op dit moment best oké is. Het kan natuurlijk altijd beter, maar het is niet zo dat ik veel meer suiker eet dan ik dacht. Wel heb ik gemerkt dat suiker eten ook maakt dat je nog meer trek krijgt in zoet. Als ik eenmaal zwicht voor een koekje of een stukje chocola, dan kan ik maar moeilijk maat houden. Deze week was dus een extra reality check voor mij: niet in huis halen, al die zoetigheid!”

Ogen geopend

Redacteur Maike (27): “Ik vond het best confronterend om te zien dat in bíjna alle kant-en-klare-producten suiker zit. Nu probeer ik al zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes te koken. Zo koop ik geen tomatensaus uit een pot, maak ik mijn soep altijd zelf en gebruik ik geen maaltijdpakketten. Maar toch staan hier ook genoeg producten met toegevoegde suikers in de (koel)kast, zoals pesto uit een potje, yoghurt en bouillonblokjes. Hoewel de Suiker Challenge me best prima af ging, zou ik dit niet weken kunnen volhouden. Ik geniet té veel van een koekje bij de thee en een Desperados op het terras. De suikers helemaal skippen lukt misschien niet, maar het heeft wel mijn ogen geopend. Het kan wel iets minder.”

Lees ook: Minderen met suiker: 7 vragen en antwoorden

Foto: Getty Images