megan rossi

De leefstijl van voedingsdeskundige Megan Rossi

Liefde gaat door de maag, geluk door de darmen, zegt Megan Rossi (31). De Australische voedingsdeskundige geeft in haar boek Eetgeluk tips voor gezonde darmen en een betere gemoedstoestand. “Het gaat niet om ­voedingsgroepen schrappen, het gaat om wat je wél eet.”

In je boek en op social media praat je vol bewondering over darmen. Wat maakt die organen zo fascinerend?

“Mensen zeggen vaak: je bent wat je eet, maar dat klopt niet helemaal. Je bent wat je verteert. Voedsel komt namelijk pas écht in je lichaam terecht wanneer het door de ­barrière van de darmwand gaat en in je bloedbaan terechtkomt, lang nadat je hebt gegeten. Dankzij ons spijsverteringskanaal – dat negen meter lang is en uit opgevouwen darmen bestaat – kunnen we voedings­stoffen uit voeding halen.

Daarnaast bepaalt de gezondheid van je darmen ­grotendeels hoe je immuunsysteem ervoor staat, want zeventig procent van onze immuuncellen zit in ons darmkanaal. En dan wonen er ook nog eens miljoenen microben in je darmen, die we darmmicrobiota noemen. Die zijn superbelangrijk voor zo’n beetje al je gezondheidsdoelen, van afvallen en fitter worden tot een gezonde huid en meer geluksgevoel. Je kunt je dna niet veranderen, maar je kunt wél goed voor je darmen zorgen om gelukkiger en gezonder te worden. Dat vind ik een heel krachtig principe.”

Lees ook:De leefstijl van brain balance expert Charlotte Labee

Kunnen gezonde darmen je dan ­gelukkiger maken?

“Ja, dat blijkt uit steeds meer onderzoeken. Vroeger dachten we dat onze mentale gezondheid maar voor een klein deel werd bepaald door wat we eten, inmiddels is ­duidelijk dat een darmvriendelijk ­eetpatroon daar enorm aan bijdraagt. Je hersenen hebben een grote invloed op je darmen. Daarom is het belangrijk dat je ook genoeg slaap krijgt, niet te veel stress hebt en voldoende beweegt. Allemaal ­dingen waar je ook nog eens gelukkiger van wordt.”

Hoe weet je of je darmen gezond zijn?

“Die vraag wordt me vaak gesteld. Een simpel antwoord is er niet, maar op mijn site staan tien vragen die je kunt beantwoorden om een idee te krijgen. Zoals: hoe vaak heb je last van een opgeblazen gevoel? Slik je medicijnen? Hoe vaak sport je? Hoeveel uur slaap je gemiddeld per nacht? Hoe gelukkig voel je je? Hoe meer punten je scoort, hoe beter je darm­gezondheid.”

Wil je weten hoe je zorgt voor een goede darmgezondheid? Lees het complete interview in het juni-nummer van Santé dat nu verkrijgbaar is.

Boek Eetgeluk

Eetgeluk

In haar boek Eetgeluk legt Megan Rossi op een toegankelijke manier uit hoe de darmen werken en welke invloed ze hebben op je gemoedstoestand en gezondheid. Met adviezen om meer energie te krijgen, schema’s om meer plantaardige producten uit verschillende voedingsgroepen binnen te krijgen, voedseltoleranties op te sporen en meer dan vijftig recepten.

Eetgeluk -Megan Rossi, € 24,99, uitgeverij Luitingh Sijthoff.

Bron: Sante juni 2020, tekst: Kim van der Meulen, fotografie: Emma Croman

Gerelateerde artikelen