gezonde levensstijl redenen-edamame-boontjes-gezonde-snack

De beste tips voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar toch is het af en toe best moeilijk in de praktijk. We brengen steeds meer tijd zittend door en bewegen steeds minder. Onze voeding passen we daar vaak niet aan aan. We zochten uit wat een gezonde levensstijl inhoudt en wat je kunt doen om gezond te leven en dit vol te houden.

Wat is een gezonde levensstijl?

Een gezonde levensstijl houdt in dat je voldoende beweegt, gevarieerd eet en zo min mogelijk stress hebt. Daarnaast is het belangrijk om niet te roken en niet te veel alcohol te drinken. Gevarieerd en gebalanceerd eten draagt ook bij aan een gezonde levensstijl. Gezond blijven leven heeft alles te maken met het jezelf aanleren van gezonde gewoontes en patronen. Elke dag een wandeling opnemen in je dagelijkse routine kan al bijdrage aan een gezondere levensstijl. 

Voldoende bewegen

Om gezond te blijven is het belangrijk om voldoende te bewegen. Bewegen zorgt voor een goede conditie van het hart, de bloedvaten en de longen. Op langere termijn zorgt het ook dat je hersenen beter werken. Beweeg iedere dag minimaal een half uur matig intensief. Onder matig intensief bewegen verstaan we wandelen op een actief tempo en fietsen of zwemmen. Daarnaast is het een goed idee om tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen zoals krachttraining. 

Zorg dat je minder zit

Nederland is een van de Europese landen waar mensen het meeste zitten. Een goede richtlijn om minder te zitten is om niet langer dan twee uur achter elkaar te zitten en om elk half uur even op te staan en in beweging te komen. Niet te veel zitten zorgt op vrij korte termijn voor een fitter gevoel. Op de langere termijn voorkomt het aandoeningen zoals diabetes, hart-en vaatziektes en problemen met botten en spieren. 

Gevarieerd eten

Gevarieerd eten betekent dat je producten uit de schijf van vijf eet. Eet bij voorkeur plantaardige en verse producten die niet zijn bewerkt. Eet dagelijks ongeveer 250 gram groente en 250 gram fruit. Kies voor volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Drink veel water en kies niet voor vruchtensappen. Hier zit enorm veel suiker in. Eet een keer per vette vis zoals zalm, haring of makreel. Eet weinig rood vlees en eet of drink enkele porties zuivel per dag.

Slaap voldoende en ontspan

Tijdens je slaap herstelt je lichaam van fysieke bezigheden en verwerken je hersenen de indrukken van de dag. Voldoende slaap is dus erg belangrijk voor een goed functionerend lichaam. Over het algemeen is slapen tussen 6,5 tot 8 uur voldoende voor een goede nachtrust. Ook ontspannen is erg belangrijk voor een gezond leven. Maar daarom bewust tijd vrij voor het beoefenen van hobby’s en andere dingen die je leuk vindt om te doen. 

Niet roken

Roken is slecht voor je gezondheid, dat weten we allemaal. Door roken verslechtert je conditie. Het verhoogt de kans op longziektes zoals astma, COPD en longkanker. Ook veel hart-en vaatziektes worden veroorzaakt door roken. Daarnaast kost roken veel geld en is het enorm verslavend. Niet doen dus, als je gezond oud wilt worden. 

Niet teveel alcohol

Alcohol drinken heeft veel effect op je lichaam. Alcohol wordt in je bloed opgenomen en wordt zo verspreid door je hele lichaam. Op deze manier komt alcohol ook in je hersenen terecht. Het verdooft je hersenen. Hoe meer je drinkt, hoe sterker je dit effect voelt. Alcohol komt via je bloed ook in aanraking met je nieren, je lever en je alvleesklier. Als je regelmatig veel drinkt loop je op de lange termijn de kans om ernstige schade aan deze organen op te lopen. Veel drinken geeft ook een verhoogd risico op kanker. Redenen genoeg om niet teveel alcohol te drinken als je een gezond leven wil leiden. 

Zorg voor een gezond gewicht

Bij een gezond leven hoort ook een gezond gewicht. Wil je weten of je een gezond gewicht hebt, dan kun je je bmi uitrekenen. Op het internet vind je allerlei handige calculators die die binnen een paar tellen voor je kunnen doen. Heb je op dit moment geen gezond gewicht en wil je graag hulp bij het afvallen, neem dan eens contact op met een dietist Tilburg. Een diëtist kan je leren hoe je op een gezonde manier kunt afvallen.  

Lees ook: 5 redenen waarom aubergine in een gezonde levensstijl past

Beeld: Getty Images / Dit is een partnerbijdrage