botox

Botox alleen tegen rimpels? Nee hoor!

Als je denkt dat botox alleen geschikt is om je gezicht mee glad te strijken heb je het mis. Een injectie kan namelijk veel meer dan alleen rimpels opvullen.

Botox is een merknaam voor de stof botulinetoxine. Het is een eiwit dat wordt gemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Botox verlamt je spieren en wordt daarom veel gebruikt als beautymiddel om rimpels in je gezicht weg te werken. Een arts spuit dan met een fijne naald kleine hoeveelheden botox in een gezichtsspier, zodat deze voor ongeveer twee tot zes maanden stilligt. Een botoxinjectie kan in elke spier gespoten worden en daarmee ook op andere plekken in je lichaam spierspanningen verminderen.

Lees ook: ‘5x de meest gemaakte beautyfouten’

Minder migraine

Heb je regelmatig last van zware hoofpijn? Botox kan de oplossing zijn tegen migraine en spanningshoofdpijn. Bij deze vormen van hoofdpijn is de spierspanning in het gezicht verhoogd. Het voelt dan een beetje alsof je een strakke band om je hoofd hebt. Een injectie met botox kan de gezichtsspieren verlossen van spanningen, waardoor pijnprikkels minder worden doorgegeven aan je hersenen. Hoofpijn kan met één injectie ongeveer drie maanden wegblijven.

Tegen zweetoksels

Natte plekken onder je armen kunnen je zelfvertrouwen behoorlijk om zeep helpen. Injecties met botox blokkeren de zweetproductie in de klieren onder je armen. Eén injectie kan er verzorgen dat je vijf tot negen maanden niet transpireert.

Blaasproblemen

Plas je kleine hoeveelheden, kun je je plas niet ophouden of heb je last van urineverlies? Dan kan het zijn dat je blaas overactief is. Dit betekent dat je blaasspier te vaak samentrekt, zodat je moet plassen nog voor hij helemaal is volgelopen. Botox kan je blaas net zo effectief genezen als medicijnen. Een injectie remt de overactiviteit in je blaas, waardoor je minder vaak naar de wc moet en geen urine meer verliest.

Stopt tandenknarsen

Schuif jij je tanden zo hard over elkaar dat het een knarsend geluid geeft? Of druk je je tanden de hele nacht met kracht op elkaar waardoor het kraakt? Dan ben je waarschijnlijk aan het tandenknarsen. Iedereen doet het weleens in zijn slaap, maar als je het blijvend doet heb je misschien last van overactieve kauwspieren. Tandenknarsen is rechtstreeks gelinkt aan je centrale zenuwstelsel en kan worden veroorzaakt door zenuwziekten of stress. Het kan je tanden beschadigen, spierpijn geven en voor problemen in je kaakgewricht zorgen. Een behandeling met botox in de kauwspieren kan de spanning in deze spieren verminderen, zodat het knarsen afneemt of zelfs stopt.

Blozen

Iedereen bloost weleens. Maar bij sommige mensen is het blozen zo heftig dat het hen belemmert in hun dagelijks leven. Je bloost als je lichaam reageert op emotionele stress of een spannende situatie als het geven van een presentatie. Deze reactie loopt via een zenuw die de kleine bloedvaatjes in je huid openzet, waardoor de doorbloeding sterk toeneemt. Een injectie botox kan tot ongeveer zes maanden de roodgloeiende wangen verminderen of tegengaan.

Bron: Santé Januari 2015 Tekst: Loes van de Mosselaar.

Gerelateerde artikelen