besparen

Besparen met Muna: seizoensproducten kopen

Muna Hajibaana deelt op haar Instagrampagina Tothemoen gezonde, lekkere en budget-friendly recepten met een eigen twist. Met haar gezin van vijf besteedt ze zo’n 80 euro per week aan boodschappen, ínclusief luiers en extraatjes zoals eters en afhalen. Hoe doet ze dat?! Aan Santé vertelt ze haar beste budgettips. Deze keer: seizoensproducten kopen.

Food influencer Muna heeft een goede baan, een gezin en het groeiende platform Tothemoen, maar toen ze 14 jaar geleden trouwde tijdens haar studie was het flink op de centen letten. Dat fanatieke besparen is er altijd in blijven zitten: want waarom meer uitgeven dan nodig? Door haar supermarktuitgaven strak te organiseren, komt ze nooit voor verrassingen te staan aan het einde van de maand. Een gouden tip om te besparen op groenten is het kopen van seizoensgroenten

“Mijn oma ging vroeger naar de markt en daarmee verzon ze haar maaltijd. Die mentaliteit zit er bij mij ook in”, zegt Muna. “Seizoensproducten zijn groenten die in Nederland worden geoogst binnen een bepaalde periode. Ze zijn dan qua smaak het best en goedkoper dan buiten het seizoen. Courgette en knolgroenten zijn bijvoorbeeld in de winter het lekkerst, net als pompoen. Kijk eerst welke basisingrediënten je al in huis hebt en vervolgens naar welke groente er in de aanbieding is. Stel je op basis daarvan je menu samen. Ideaal voor het najaar zijn traybakes, stoofgerechten en groenten uit de oven. Ik probeer één keer in de week een Somalisch gerecht op tafel te zetten. Typisch Somalisch is rijst met vlees, waar je dan iets zoets aan toevoegt, zoals banaan. Je eet het vervolgens met de hand; het contact maken met het eten is belangrijk in de Somalische cultuur.”

Bolognesesaussomalistyle Ad

Favoriet budget recept van Muna: Bolognaisesaus Somali style

“Lang geleden is Somalië kolonie geweest van Italië. Zij brachten o.a. pasta en de klassieke pastasaus mee. Wij gaven er een eigen draai door er typisch Somalische, warme kruiden aan toe te voegen, namelijk koriander en komijn. Ook verse kruiden, zoals peterselie, zijn er lekker bij. Je kunt de saus in een grote hoeveelheid maken en perfect invriezen. Bolognaisesaus is een basis pastasaus. Jij kunt hem maken zoals jij ‘m lekker vindt! Voeg er jouw favoriete seizoensgroenten zoals pompoen aan toe of een groente die in de aanbieding is.” 


Voor 8 personen 

Ingrediënten

500 gram rundergehakt of vega gehakt

4 el olijfolie

Bolognesesaussomalistyle1 Ad

1 rode ui fijngesneden

1 witte ui fijngesneden

3 teentjes knoflook fijngehakt

1 bakje champignons gesneden in blokjes

1 courgette gesneden in blokjes

3 kleuren paprika gesneden in blokjes

500 mL gezeefde tomaten of gepelde tomaten

2 el tomatenpuree

1 tl paprika poeder

1 tl Italiaanse kruiden

1/2 tl koriander poeder

1/2 komijn poeder

1/4 tl kerrie poeder

peper en zout naar smaak

100 ml groente bouillon

verse basilicum

Instructies

Verhit olijfolie in een ruime pan, voeg de fijngesneden ui toe en bak glazig. Doe de gehakt erbij en rul het bruin. 

Voeg de gesneden groente toe en bak dit ongeveer 10 minuten. Zodra de groente gebakken is voeg dan de tomatenpuree toe om te ontzuren en kook het kort mee. Breng het op smaak met de kruiden en peper en zout

Voeg dan de gezeefde tomaten, groentebouillon en knoflook toe, plaats de deksel op de pan en laat het ongeveer 30-40 minuten pruttelen op een laag vuurtje.

Breng de saus evt nog op smaak met wat extra peper en zout en indien te droog voeg er wat water toe. De saus is ready als de olie boven komt drijven.

Serveer het met je favoriete pasta en wat verse basilicum.

Recept: Muna Hajibaana / Beeld: Muna Hajibaana / Tothemoen.nl
Tekst: Emma Verweij

Favoriet van de redactie

BK Bourgogne braadpan

Bk Braadpan Ad
Shop