gewoontes

Begin vandaag met een nieuwe gewoonte (en zó houd je hem vol)

Het gekke van gewoontes is: je doet ze eigenlijk zonder na te denken. Bijvoorbeeld ‘s ochtends meteen je telefoon pakken. Of iedere dag een chocolaatje na het eten. Een gewoonte afleren is niet zo moeilijk, maar een gewoonte aanleren misschien nog wel moeilijker…

Wil jij dit jaar je gezondheid aanpakken en heb je jezelf een doel gesteld? Het begint bij het aanleren van nieuwe gewoontes. Europees gezondheidsplatform Atida Pure geeft tips.

1. In het zicht

Wil jij iedere dag je vitamines innemen? Of genoeg water drinken? Zet je vitamines of fles water dan in het zicht, op een plek waar je vaak komt. Na verloop van tijd koppel je een handeling dan aan een plek. Het beste is dus om een plek te kiezen waar je vaak komt én die past bij de handeling. Zet je vitamines bijvoorbeeld bij de waterkoker of een grote fles water op je bureau.

2. Bouw een vast moment in in je dag

Kies een vast moment om je gewoonte aan te nemen. Dit gaat makkelijker als je het koppelt aan een bestaande gewoonte. Zo kun je meeliften met de bestaande gewoonte. Wil je meer fruit eten? Voeg dan ‘s ochtends een stuk fruit aan je ontbijt toe.

3. Maak het concreet

Een gezondheidsdoel ‘gezonder eten’ is wat vaag en daardoor moeilijker te halen. Ook is het moeilijk om te zetten in gewoontes. Maak je doel concreet en koppel hier nieuwe gewoontes aan. Bijvoorbeeld ‘ik wil voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen’ en om dat te halen eet je ‘s avonds meer groente en neem je iedere dag vitamines en supplementen op basis van persoonlijk advies.

4. Schrijf het op

Wie schrijft die blijft. Doe een belofte aan jezelf en schrijf je gezondheidsdoel en nieuwe gewoonte op. Ondertekenen het om het officieel te maken. Bovendien is een briefje een constante herinnering, zeker als je deze op een zichtbare plek hangt zoals de koelkast. Atida’s gewoontekaartjes zijn hier uitermate geschikt voor. Zo kun je je vooruitgang bijhouden en je behaalde doelen afvinken.

5. Probeer het minstens drie maanden vol te houden

Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd. Houd het zeker twee tot drie maanden vol en je gewoonte zou helemaal ontwikkeld moeten zijn. Een keertje vergeten is geen probleem, blijf de draad weer oppakken en je gewoonte slijt er vanzelf in. En deel je doelen met je vrienden/familie/huisgenoten. Zo kun je elkaar steunen en elkaar eraan herinneren om actie te ondernemen.

Aan de slag met je gezondheidsdoelen? Eerste drie maanden korting op persoonlijk programma voor voedingssupplementen

Om Nederland te helpen met hun goede voornemens en gezondheid in het algemeen, lanceert Atida een zorgvuldig samengesteld programma voor voedingssupplementen; Atida Pure. Atida Pure helpt je actiever bezig te zijn met gezondheidsdoelen door middel van een gepersonaliseerd en flexibel programma. Het programma is ontworpen in samenwerking met voedingsdeskundigen en wetenschappelijke adviseurs. 

Je vult op de website een korte vragenlijst in over gezondheidsgewoonten en -doelen. Bijvoorbeeld rondom stress, energie en het immuunsysteem. Vervolgens adviseert Atida Pure welke supplementen bij je passen.

De eerste maand krijg je bovendien 50% korting. Zo wordt het nog leuker om te werken aan je gezondheidsdoelen!

– Dit artikel is een partnerbijdrage van Atida Pure

Beeld GettyImages